COOLTURA

Mircea Cărtărescu a lansat volumul „Creionul de tâmplărie” online, fără public. "Aș continua să scriu și dacă n-ar mai exista nimeni care să știe să citească

Îl vedem în continuare pe Mircea Cărtărescu la o lansare specială, online, fără public, a noii sale cărţi, „Creionul de tâmplarie”. E un prilej să vorbească despre autorii pe care-i preţuieşte şi despre ce înseamnă pentru el literatura. Cu texte mai vechi şi mai noi, cartea e şi o hartă secretă a formării sale, prin întâlnirile avute, dar şi prin delimitările pe care simte nevoia să le marcheze.

27 Iunie 2020, 17:47 |
Mircea Cărtărescu la Cooltura
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Titlul cărții reia o poveste spusă în discursul de la decernarea prestigiosului premiu Formentor în 2018, despre ritualul tăierii moțului când era bebeluș.

De pe tăvița cu obiecte, Cărtărescu a ales creionul de tâmplărie al nașului său. Doar că interpretarea dată de familie, micul Mircea o să fie tâmplar ca nașul lui, a fost una greșită. Menirea lui s-a dovedit literatură.

Partea cea mai tandră a volumului „Creionul de tâmplarie” reînvie figurile unor scriitori care l-au marcat -Eminescu, Arghezi sau Nichita Stănescu, sau pe care i-a cunoscut bine, și intră aici colegii de la Cenaclul de Luni, unde s-a format în anii '80: TraianT. Coșovei, Ion Stratan sau Mariana Marin.

Mircea Cărtărescu se întreabă retoric "Și de ce mai scrii într-o lume care, atât de evident, nu mai prețuiește literatura?"

Și explică: Pentru că nu poate altfel, pentru că scrisul e o funcție vitală a lui.

"Aș continua să scriu și dacă n-ar mai exista nimeni care să știe să citească", mărturisește autorul.

Ultimele luni de izolare din cauza pandemiei au fost grele pentru toți, mulți au spus că n-au citit atât de mult cât ar fi vrut din cauza anxietății, spune Mircea Cărtărescu.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI