Scriitorul Mircea Cărtărescu, despre noua sa carte, „Melancolia”: S-ar fi putut numi „Mircea Cărtărescu”. E cea mai intimă carte a mea

22 mai 2019, 19:37

Mircea Cărtărescu își prezintă noua carte drept una „normală”, în care a simțit nevoia „să se odihnească”, după Orbitor și Solenoid: „Slavă, Domnului, de data asta e vorba de o carte mai normală, măcar ca dimensiuni. Nu sunt sadic în niciun fel și nu vreau să supun permanent cititorul la un foarte mare efort intelectual. Eu însumi mă odihnesc în astfel de cărți. Trebuie să vă mărturisesc că și pentru mine efortul este dincolo de suportabilitate să scriu o carte de aproape 1000 de pagini. Asta presupune nu un efort de trei ori mai mare decât la o carte obișnuită, ci poate înzecit mai mare. După ce termin o carte atât de complicată și atât de grea, atât de, într-un fel, perversă, cum este Solenoid sau cum a fost Orbitor, eu simt nevoia unei, cum spunea Shonagon, pillow book’, o carte-pernă, o carte pe care poți pune capul, pe care te poți odihni, pe care poți visa, pe care poți avea reverii și poți fi tu însuți. În Melancolia eu încerc să fiu eu însumi în felul cel mai benign și mai deschis și mai blând cu cititorul, de care m-am simțit vreodată în stare. Și mai blând cu mine însumi.”

Scriitorul mărturisește că aceasta este cea  mai intimă carte a sa și spune că se așteaptă să fie una dintre cele mai iubite de către cititori: „Cartea asta s-ar fi putut numi Mircea Cărtărescu, de fapt. E, într-adevăr, cea  mai intimă carte a mea. Este cea mai legată de adâncul ființei mele. Din motivul acesta este o carte specială și diferită de ce se scrie astăzi. În general, astăzi, scriitorii aleargă după subiecte. Aleargă după subiecte tari, șocante, puternice despre problemele lumii contemporane, subiecte politice, subiecte erotice, subiecte de toate felurile. Pentru că vacarmul lumii este atât de mare încât câteodată simți nevoia să strigi cât se poate de tare ca să  te faci auzit. Eu nu mai simt atât de tare nevoia să mă fac auzit. Simt nevoia să mă fac auzit de mine însumi. Melancolia este o investigație mai curând. Este, mai curând, o succesiune de psihodrame, decât o carte obișnuită. Este o carte care se joacă cu mintea și cu inima mea, așa cum cred că se va juca cu mintea și inima cititorului. Eu aștept ca această carte să fie una dintre cele mai iubite de către cititor.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă