Povestea Ioanei - Miracolul vieții sub 500 de grame. Peste 18.000 de copii se nasc prematur într-un an în România

Micuţi născuți mult prea devreme, cu o greutate socotită sub limita viabilității în întreaga lume, au învins. Şi sunt dovada că totul este posibil când oameni iubitori şi profesionişti au echipamente performante şi credinţa că viaţa va triumfa. Un astfel de copil, salvat la spitalul Universitar din Bucureşti, este parte din marea familie a celor sărbătoriţi de Ziua Prematurităţii.

17 Noiembrie 2022, 21:00 (actualizat 17 Noiembrie 2022, 21:01) Știrile TVR |

Ioana s-a nãscut la nici 6 luni, când cântarea mai puțin de 500 de grame. Nicăieri în lume nu i s-ar fi dat șanse. A fost cel mai mic prematur născut la spitalul Universitar din București. De Ziua Prematurității, părinții Ioanei sărbătoresc minunea. Fetița lor a împlinit 7 luni de viață.

Am trecut de la tristețe la fericire și de la fericire la frică. Are un viitor în faţă. Este o fetiță luptătoare, un prematur puternic și a trecut cu bine peste toate încercările. Trebuie să mulțumesc echipei medicale”, ne-a declarat Georgiana, mămica Ioanei.

Ioana ne-a aratat tuturor dorința ei puternica de a trai și îmi pare bine că am reușit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie și cu ajutorul aparaturii moderne, să o ajutăm ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajunga acasă, lânga familia ei”, povestește Elena Szini, medic primar neonatologie, medicul curant al Ioanei, SUUB.

Ioana a fost tratată într-o maternitate de cel mai înalt nivel, unde medicii au avut tot ce trebuia ca viaţa să triumfe. Nu toţi prematurii au aceeaşi şansă.

Născuți înainte de 7 luni și având greutăți de sub 1 kilogram, copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală. Singura şansă a acestor copii este extinderea şi modernizarea secţiilor de terapie intensivă neonatală”, susține Adriana Dan, şef secţie Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În toată țara sunt doar 250 de paturi de ATI pentru nou-născuți și ar trebui 400. Prin PNRR sunt bani pentru încă 100.

Patul înseamnă un incubator special, un aparat de ventilaţie mecanică, mai multe injectomate, pompe cu multiple medicaţii, 1-2-3-10-15 medicaţii simultane pe un pacient. Monitorizare specială. Se adaugă personalul special”, spune Cătălin Cîrstoveanu, şef secţie Terapie Intensivă Neonatală, Spitalul "Marie Curie".

Riscul de a naşte înainte de termenul de 37 de saptamâni este mai mare la adolescente şi după 40 de ani, dar şi la cele care nu merg la investigaţii. Iar în România, 4 din 10 mame nu-şi monitorizează sarcina. Gratuitatea e în multe cazuri doar pe hârtie, iar multe nu-şi permit costurile din privat și nici nu conștientizează riscurile.

La noi, femeile beneficiaza de investigații complexe legate de germenii și factorii infecțioși care duc la nașteri premature, prin internări clasice. De asemenea, se pot face investigații suplimentare legate de statusul de coagulare”, explică prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şef Clinica Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Se estimează că, anual, în România, peste 18 mii de copii se nasc prematur.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI