Minunea din apă termală şi gheaţă. Cascada Topliţa îşi schimbă culoarea datorită depunerilor de travertin

În Harghita, iarna se transformă deseori într-un arhitect suprarealist. Cascada termală de la Topliţa este o minune peisagistică unică în România, care îmbină două elemente total diferite: apa termală şi gheaţa. În plus, apa îşi schimbă mereu culoarea. În fiecare anotimp are un alt veşmânt.

18 Decembrie 2018, 13:15 (actualizat 18 Decembrie 2018, 17:22) |
Minunea din apa termală și gheață
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La poalele munţilor Gurghiu se află cascada Topliţa. O cădere de apă mezotermală de 10 metri înălţime, care acum, în sezonul rece, este împodobită cu stalactite şi ţurţuri care apar dintre aburi şi muşchi verzi. Chiar şi iarna, apa are o temperatură constantă de 27 grade Celsius. De altfel, numele ei, de origine slavonă, înseamna "şuvoi de apă caldă". Datorită depunerilor de travertin, apa îşi schimbă în permanenţă aspectul.

În urmă cu câţiva ani, în iarna anului 2015, o parte a peretelui de travertin s-a prăbuşit sub greutatea gheţii, însă apa termală şi-a croit din nou drum printre stânci şi muşchi, oferind, din nou, privitorilor, un peisaj fabulos.

Declarată monument al naturii, cascada unică în țara  noastră și a doua în Europa, se află într-o arie protejată de interes național, parte dintr-o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 3°C
IASI 4°C 2°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI