Minunăţiile Buzăului. Geoparcul Buzăului, cu focul viu şi fierbători, va fi evaluat de UNESCO

27 martie 2017, 11:07

Ascuns bine între dealuri şi munţi, păduri şi fâneţe, Focul viu din Terca e un fenomen geologic pe care îl găseşti doar în Curbura Carpaţilor.

Dar ca să ajungi să vezi cu ochii tăi flăcările ce ţâşnesc din pământ, îţi trebuie ceva voinţă. Căci drumul e lung şi greu.

Ghidul ne arată ici-colo câte un marcaj pe care l-a făcut ca să recunoască drumul către foc. Traseul te secătuieşte de puteri, dar peisajul merită efortul.

Mândru foc de minunăţia care a dus faimă comunei Lopătari, primarul speră ca proiectul din care face parte geoparcul, să-l ajute să refacă drumul, să dea de muncă localnicilor şi să aducă mai mulţi turişti.

Dacă treci prin văi şi urci alte dealuri, ajungi şi la fierbători. O altă minunăţie a naturii, aflată în comuna Berca. O suprafaţă cu cratere şi gâlgâituri de smoală.

Spre deosebire de focul viu, unde doar norocul sau un ghid te îndrumă, pe drumul care te duce către acest soi de vulcani, exista un indicator.

Noi am fost ghidaţi de un localnic de origine germană, îndrăgostit de meleagurile buzoiene.

Şi ar mai fi lucruri de văzut în Geoparcul „Ținutul Buzăului”. Dar sunt puţin vizitate pentru ca drumul de acces e greoi şi necunoscut pentru turişti.

Anul viitor, reprezentanţii UNESCO vor face o evaluare a tuturor obiectivelor din zona, iar Geoparcul ar putea primi recunoaştere internaţională.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă