Minoritățile etnice contestă rezultatele Recensământului. Banca Mondialā vine cu explicații duminică, de la 11.00, la TVR INFO

Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
27 ianuarie 2023, 15:20

De când au fost făcute publice rezultatele provizorii ale RPL 2021, au apărut neconcordanțe și probleme despre care am discutat în edițiile anterioare ale emisiunii Info Etnic. Pentru un număr semnificativ de oameni, 2,5 milioane de locuitori, nu se cunoaște etnia si limba maternă. În edițiile anterioare am discutat despre motivele acestor probleme, erorile apărute la completarea chestionarelor în mediul online,

viitoarele politici care țin de minorități și culte și cum sunt afectate grupurile etnice și religioase din România de aceste rezultate.

În această ediție, tema este limba maternă, un element vital al identității entice și culturale. Cele două gazde Info Etnic, jurnaliștii Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici, discută cu invitații ediției despre rezultatele obținute în urma răspunsurilor la întrebarea ”care este limba dumneavoastră maternă?”.

Invitații acestei ediții sunt: Nicolae Miroslav Petrețchi – deputat și președinte Uniunea Ucrainenilor din România, Adrian Merka – deputat și președinte Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România, Iulius Firczak – reprezentantul minorității rutene în Parlamentul României, Csoma Botond, liderul de grup Uniunea Democrată a Maghiarilor din România din Camera Deputaților, Amet Varol, deputat Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România.

Care este reacția reprezentanților minorităților din România în urma acestor rezultate neconcludente și deformate, cum afectează drepturile minorităților acest recensământ, ce înseamnă pentru educația în limba maternă și organizarea comunităților și ce măsuri sunt necesare, aflăm duminică, 29 ianuarie, de la ora 11.00, la „INFO Etnic”, în direct la TVR INFO. Echipa emisiunii dă întâlnire telespectatorilor săi şi online, pe pagina de FaceBook AlteMinorităţi şi pe tvrplus.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite