Ministrul Toader a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiției în Parlament

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat în Parlament pachetul de modificare a legilor Justiţiei. Coaliția PSD-ALDE a decis ca acesta să nu mai fie promovat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca iniţiativă a legislativului.

25 Octombrie 2017, 13:15 (actualizat 25 Octombrie 2017, 19:59) Știrile TVR |
Legile justiției au ajuns în Parlament
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Tudorel Toader a prezentat Comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a legilor Justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că propune ca Inspecția Judiciară să fie reglementată ca o instituție autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM și nici a Ministerului Justiției, menționând că în termen de 6 luni trebuie adoptată o lege specială pentru această instituție.

"În proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile din lege cu privire la Inspecția Judiciară rămân absolut nemodificate, niciun cuvânt în plus, niciunul în minus (...), pentru că la dispoziții tranzitorii veți vedea un articol care prevede că de la data intrării în vigoare a legii Inspecția Judiciară va fi reglementară ca o instituție autonomă, independentă, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiției.(...) Urmează ca în 6 luni să adoptăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară", a precizat Tudorel Toader, la prezentarea în comisia specială parlamentară a proiectului de modificare a legilor Justiției.

Tudorel Toader a menționat că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziții, adăugând că "mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea și l-au criticat luându-se după criticile altora".

În acest sens, Toader s-a referit la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie respectată o recomandare a MCV și de aceea această prevedere trebuie modificată. "Suntem obligați să perfecționăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneția", a adăugat Tudorel Toader.

În privința răspunderii magistraților, ministrul Justiției a spus că, personal, nu dorește răspunderea magistraților, dar "o reglementare cu rol preventiv este necesară".

El a menționat faptul că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credință și cu neglijență nu exclude răspunderea patrimonială a judecătorilor. "Am eliminat termenul de un an de prescripție și am înlocuit cu termenul de drept comun.(...) Garanția pentru magistrați este că nu-i cheamă cetățeanul în justiție, ci statul", a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că propune "modificări la legile Justiției de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraților".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI