Ministrul Tîlvăr a vorbit cu şeful Apărării din Portugalia despre pregătirea unor piloţi români

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, joi, la sediul MApN, cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze, amiralul Antonio Silva Ribeiro.

02 Februarie 2023, 16:24 (actualizat 02 Februarie 2023, 16:40) Știrile TVR |
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr / MApN

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda de discuţii s-a axat pe stadiul cooperării în domeniu, evoluţia situaţiei de securitate din estul Europei, precum şi pe programul comun de instruire. De asemenea, dialogul a vizat proiectul pregătirii în Republica Portugheză a unor piloţi şi a personalului tehnic de sprijin din Forţele Aeriene Române.

Ministrul Tîlvăr a subliniat importanţa prezenţei militarilor portughezi în ţara noastră atât din punct de vedere operaţional, cât şi din cel al solidarităţii transatlantice şi europene în faţa agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina. A apreciat contribuţia contingentului portughez, alături de cel polonez şi de cel din Republica Macedonia de Nord, precum şi a celorlalţi militari aliaţi din Brigada Multinaţională Sud-Est la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării şi securităţii României.

"Excelentele relaţii cu aliaţii portughezi au premisele extinderii, odată ce va intra în vigoare acordul privind cooperarea în domeniul Apărării pe care l-am semnat anul trecut. Suntem în etapa impulsionării procedurilor de ratificare a acestui acord, care va contribui la dezvoltarea relaţiilor în toate cele trei formate: bilateral, NATO şi UE", a declarat ministrul român.

Generalul Daniel Petrescu a reiterat aprecierea faţă de efortul colegilor portughezi pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare în zona de est a NATO şi a Uniunii Europene. Programul comun urmăreşte, în continuare, amplificarea pregătirii forţelor.

"Instruirea începută odată cu dislocarea contingentului portughez a dus la creşterea interoperabilităţii şi capacităţii de reacţie a structurilor. Vom păstra cadenţa exerciţiilor şi antrenamentelor. Suntem interesaţi de participarea forţelor aeriene portugheze la serviciul de poliţie aeriană din ţara noastră şi de participarea mai consistentă a militarilor români, alături de militari portughezi, în misiuni şi operaţii ale NATO, UE şi ONU", a afirmat şeful Apărării.

Seria de convorbiri a fost precedată de ceremonia înmânării "Ordinului Naţional Steaua României în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari" amiralului Antonio Silva Ribeiro, ordin conferit de preşedintele României, în semn de înaltă apreciere a interesului şi sprijinului constant acordat ţării noastre.

Vizita înaltului oficial militar în ţara noastră, în perioada 1-3 februarie, are loc la invitaţia şefului Statului Major al Apărării, iar în program a fost inclus şi Batalionul 1 Instrucţie din Caracal, unitatea de dislocare a contingentului portughez, din compunerea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI