Ministrul Tîlvăr a reiterat susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din UE

Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr
Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr
9 martie 2023, 10:10

„Am avut o întâlnire care a reafirmat unitatea europeană în ceea ce priveşte solidaritatea cu Ucraina”, a spus Tîlvăr, potrivit sursei citate.

În cadrul reuniunii, miniştrii Apărării au avut o dezbatere consistentă privind impactul global şi consecinţele războiului de agresiune ilegal şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi perspectivele angajamentului Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.

„Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, evidenţiind că această acţiune constituie o ameninţare pentru arhitectura de securitate europeană şi euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce priveşte eficienţa Instrumentului European pentru Pace, şi relevanţa misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în Ucraina (EUMAM)”, a spus ministrul român.

Oficialul român a evidenţiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în faţa ameninţării Federaţiei Ruse, prin consolidarea rezilienţei.

„Considerăm că acest instrument este extrem de important pentru sprijinirea nu numai a Ucrainei, ci şi a statelor expuse din regiunea Mării Negre, precum Republica Moldova. Au fost deja adoptate două măsuri de asistenţă în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chişinău”, a declarat ministrul român al Apărării.

Angel Tîlvăr a vorbit în contextul acestei reuniuni şi de necesitatea unei abordări integrate a influenţelor străine maligne, dintr-o perspectivă mai largă de securitate. În acest sens, a subliniat „importanţa unei comunicări eficiente pentru a contracara propaganda diferiţilor actori internaţionali la adresa UE şi a statelor europene”. De asemenea, el a evidenţiat relevanţa unor măsuri adaptate cerinţelor partenerilor pentru a asigura un sprijin real şi pentru maximizarea acţiunii externe a UE.

Reuniunea s-a încheiat cu un prânz de lucru focalizat pe contracararea provocărilor determinate de influenţele străine în teatrele de operaţii, la care au participat ca invitaţi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi Secretarul General Adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Josep Borrell, a evidenţiat angajamentele operaţionale şi acţiunile Uniunii Europene în Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Africa, precum şi provocările influenţelor străine amplificate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse.

Instrumentul European pentru Pace a fost înfiinţat în luna martie a anului 2021 pentru a finanţa toate acţiunile Politicii Externe şi de Securitate Comune în domeniile militar şi de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a consolida securitatea şi stabilitatea internaţională.

De la începutul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Pace, a mobilizat 3,6 miliarde EUR pentru consolidarea capabilităţilor şi a rezilienţei forţelor armate ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite