Ministrul T. Toader: Vom face o evaluare privind beneficiarii Legii recursului compensatoriu și luni o prezint primului ministru, cu propuneri legislative

16 ianuarie 2019, 14:25

Tudorel Toader, declarații:

– problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene

– legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de către guvernul tehnocrat, avizată favorabil de CSM în componența anterioară, care, însă, a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.

– Legea a fost susținută și votată inclusiv de parlamentarii PNL și USR.

– Legea a fost promulgată de președintele României, fără să o critice la CCR.

– statistica primită de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) arată: o scădere a populației din penitenciare, o scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de eliberare condiționată, o scădere a celor care revin în penitenciare după eliberarea condiționată, o scădere generală a stării de recidivă. Statistica ANP arată că 5,02% au revenit în penitenciare. Autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile recursului compensatoriu.

– am avut o întâlnire cu doamna prim ministru privind Legea recursului compensatoriu. În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional, o nouă evaluare a datelor ANP privind beneficiarii legii recursului compensatoriu, vom analiza cauzalitatea, structura, consecințele faptelor comise. Luni dimineață vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative și non-legislative care pot fi luate. După discuția cu domnia-sa voi comunica măsurile care vor fi luate.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în contextul în care marți seara, după discursul din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a declarat că îl va chema pe Tudorel Toader la discuții pentru a se găsi o soluție în privința recursului compensatoriu.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat miercuri. Șeful statului a solicitat Guvernului soluții rapide pentru modificarea legii recursului compensatoriu. Lege în baza căreia mai mulți „delincvenți’ au fost eliberați înainte de a-și executa pedeapsa, din cauza condițiilor proaste din penitenciare.

Tudorel Toader va susține o conferință de presă miercuri la ora 17.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă