Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre amnistierea plagiatului: Eu cred, fără să am cunoștințe juridice, că decizia CCR se referă la un termen mai scurt de trei ani, termenul propus inițial

Ministrul Educației crede că ceea ce în spațiul public este cunoscută drept "amnistierea plagiatului" va fi legiferată ca termen mai mic de trei ani, cât era prevăzut inițial, pentru că așa este decizia Curții Constituționale.

29 Septembrie 2022, 01:48 (actualizat 29 Septembrie 2022, 01:51) Știrile TVR |
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Tema Zilei

"Amnistierea plagiatului este o sintagmă pe care o folosiți d-voastră. La nivelul Legii Învățământului Superior există obligația preluării deciziei Curții Constituționale care are caracter general obligatoriu. Adică în proiectul Legii învățământului Superior se va regăsi exact conținutul deciziei Curții Constituționale", a replicat Sorin Cîmpeanu miercuri seara, la TVR Info, moderatoarei emisiunii Tema Zilei, Roxana Zamfirescu.

Citește aici transcriptul întregii emisiuni Tema Zilei care l-a avut ca invitat pe Sorin Cîmpeanu.

(Adică acela cu trei ani, da?) - a întrebat jurnalista. Sorin Cîmpeanu: "Eu cred, fără să am cunoștințe juridice, că decizia CCR se referă la un termen mai scurt de trei ani, termenul propus inițial".

Ministrul s-a ferit să spună cum va suna articolul care privește amnistierea plagiatului. "Decizia Curții Constituționale este publicată, o poate citi oricine, se va publica proiectul Legii Învățământului Superior. Prefer s-o spună cei cu pregătire juridică. Eu sunt dintre puținii care urăsc sintagma: Eu la chestia asta nu mă pricep, dar părerea mea este că ... Mulți se pricep la toate. Nu sunt din acea categorie, să se uite la decizia CCR".

Reprezentanții studenților au reacționat, în urmă cu câteva luni, la proiectul de lege a învățământului superior, semnalând că în textul proiectului apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea pentru plagiat să se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Adică un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI