Ministrul Sorin Cîmpeanu, exclusiv la TVR INFO: CNATDCU are numele schimbat, nu se desființează

CNATDCU nu de desființează, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, în exclusivitate la TVR INFO. Ministrul Educației a explicat de ce a fost schimbată denumirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare și în ce constau prevederile noii Legi a învățământului superior.

20 Iulie 2022, 17:20 (actualizat 20 Iulie 2022, 22:41) Știrile TVR |

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Nu se desființează, CNATDCU are numele schimbat. Personalul CNATDCU poate fi preluat și trebuie să fie preluat, acei specialiști CNATDCU, în Comisia Națională de Etică, dacă sunt specialiști în etică. Eu vă spun că nu se desființează. Nu se desființează CNATDCU, se elimină o sintagmă care merge către universități, acordarea titlului de doctor și vă rog să citiți în dispozițiile tranzitorii ale legii care spune exact așa: prevederile noii legi se vor aplica pe viitor.

De ce a fost necesară schimbarea denumirii? Schimbarea denumirii, subliniez. Pentru că în orice stat în care există un sistem performant de educație, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universității. În orice stat cu sistem avansat de educație. Universitățile acordă titluri de licență, masterat și doctorat. Pe de altă parte, universitățile sunt cele care organizează admiterea, organizează înmatricularea studenților doctoranzi. Organizează și asigură procesul de pregătire doctorală. Universitățile stabilesc condițiile de susținere. Universitățile asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor. Iar la finalul pregătirii doctorale, tot universitățile asigură și asumă, subliniez asumă, susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să-și asume responsabilitatea acordării titlului de doctor” a explicat la TVR INFO Sorin Cîmpeanu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, după ședința de Guvern că noile legi ale Educației desființează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), dar se înființează Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

“După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor.

Prevederile noii Legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând a fi soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.

Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU) este definită în lege ca o instanță de apel supremă la nivel academic, o instituție care să trateze cu profesionalism orice sesizare, primită din orice sursă, cu privire la respectarea condițiilor de etică în dobândirea titlurilor universitare, inclusiv plângerile împotriva comisiilor de etică din universități. CNETU va deveni o instanță de apel puternic profesionalizată/specializată”, explică ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație de presă.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Detalii, în emisiunea INFO EDU, moderată de Diana Dumitraşcu. Invitat a fost profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei.

Controlul calităţii titlurilor universitare, titlul de conferenţiar, profesor, inclusiv a titlului de doctorat nu se referă doar la plagiat, se referă la calitatea ca atare a lucrării. Dacă noi spunem că Comisia de Etică vizează aceste teze şi aceste titluri înseamnă că ea va fi centrată doar pe aspectele de etică, gen ai plagiat sau n-ai plagiat, nu şi pe calitatea lucrării. Prin urmare, nu poţi să spui că Comisia de Etică poate să valideze conţinuturile, a explicat Mircea Miclea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI