Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Amenzi contravenționale pentru medicul de gardă şi asistenta de la Spitalul Corabia, după ce un pacient a fost filmat stând pe jos și cerând ajutor

11 ianuarie 2021, 09:32

ACTUALIZARE 10.37: „Am văzut şi eu imaginile de la Spitalul Orăşenesc din Corabia şi am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la faţa locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineaţă la orele 02,00 şi a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătăţii”, a scris Voiculescu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, medicul de gardă a primit amendă contravenţională în valoare de 6.000 lei pentru „refuzul acordării asistenţei medicale de urgenţă unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”, asistenta medicală – 3.000 lei pentru „nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar”, iar unitatea sanitară a fost sancţionată cu avertisment.

Vlad Voiculescu a informat, totodată, că s-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în Comisia de etică a unităţii sanitare şi luarea măsurilor care se impun şi s-a dispus refacerea şi însuşirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul.

La scurt timp după mesajul ministrului, DSP Olt a informat despre sancțiuni, într-un comunicat de presă, pe care îl prezentăm mai jos, integral:

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt au finalizat verificarea la Spitalul Orășenesc din Corabia și au sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 6000 lei medicul de gardă, în conformitate cu HG 857/2011, art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”.

De asemenea, una dintre asistentele medicale ale unității a fost sancționată cu amendă în valoare de 3000 lei, în conformitate cu HG 857/2011, art 32, lit K “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical auxiliar”.

Unitatea medicală a primit avertisment și s-a decis, ca termen imediat de îndeplinire, discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare în vederea stabilirii măsurilor care se impun. Se vor reface și protocoalele medicale pe care personalul medical trebuie să și le însușească.

Raportul de control al DSP Olt a fost înaintat Corpului de Control al ministrului Sănătății”.

________________________________________________________________________

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis, duminică seara, trimiterea unei echipe de control a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt la Spitalul Orăşenesc din Corabia, după ce online au apărut imagini cu un pacient filmat stând pe jos şi cerând ajutor.

„Am urmărit şi eu imaginile care au fost postate pe reţelele de socializare online de la Spitalul Orăşenesc din Corabia şi am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la faţa locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate cu acest domn. După ce voi avea toate informaţiile, voi putea lua o decizie pentru ca astfel de situaţii să fie tratate cu mult mai mult profesionalism de către personalul spitalicesc”, a declarat Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Raportul realizat de echipa de control a DSP Olt va fi înaintat Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, a precizat sursa citată.

O tânără din Corabia a postat pe 8 ianuarie un mesaj pe Facebook în care descria cum un bătrân, căzut pe jos, pe holul spitalului, nu a fost ajutat de către personalul medical. Mădălina Temelie acuza în postare lipsa de empatie și umanitate a medicilor și infirmierelor din spital.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite