Raportarea deceselor COVID-19. Ioana Mihăilă: Aceste diferențe există și au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare / Să nu facem nicio legătură între nenorocirea unor oameni și orice context politic

13 mai 2021, 10:11

Ioana Mihăilă a declarat în timpul anchetei că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane și că „s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”.

Întrebată despre această afirmație la conferința de joi, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că declarația sa s-a bazat pe realitatea din teren care arată că există decese care au provenit în urma contractării COVID, dar persoana care a decedat nu a fost testată și declarată. Tot realitatea arată că au fost decese din alte cauze decât COVID(…), iar persoanele erau infectate cu coronavirus, a explicat ministrul.

Declarații ale ministrului Sănătății:

– Analiza surselor oficiale așa cum sunt prezentate de comisie a datelor care au survenit de la Institutul Național de Statistică, cele care centralizează datele din certificatele constatatoare ale deceselor arată următoarrele cifre.

-În 2020 s-au întregistrat la nivel național 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID 19, cu virus identificat și 254 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat.

– 3.590 de decese din alte cauze alte cauze, cu COVID diagnostic secundar și respectiv 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID -19 cu virus neidentificat.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020, date raportate de spitale către Institutul Național de Sănătate Publică, pentru anul 2020, arată  – 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și 25.875 cu diagnostic secundar COVID-19.

– Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere CoronaForm s-au înregistrat 16.120 de decese, iar în Alerte MS s-au înregistrat 18.948

– Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, fracturi, patologii digestive, infarcturi (…)  rezultat din raportările trimise de spitale este de  – 18.670

– de asemenea comisia a analizat în profunzime datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferențe de raportare între cele două platforme Corona și Alerte și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme.

– comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a raportărilor din CoronaForms.

– În acest moment avem doar diferențe care au fost raportate în diferite platforme

aceste diferențe există, aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale.

orice încercare de a politiza evoluția pandemiei va scădea încrederea populației în felul în care a fost gestionata pandemia.

– Aș prefera să nu facem nicio legătură între nenorocirea unor oameni și orice context politic

– comunicările zilnice care au fost transmise populației sunt cele din CoronaForbs.

–  datele care sunt comunicate în tip real nu pot avea aceeași acuratețe ca cele din rapoartele medicale

– nu am prezentat concluzii, ci datele agregate din toate cele 4 baze de date congregate.

– scopul este ca aceste procese să fie diminuat și raportările să fie cât mai aproape de o corelare.

– realitatea din teren arată că există decese care au provenit in urma contractării COVID, dar persoana care a decedat nu a fost testată și declarată. Tot realitatea arată că au fost decese din alte cauze decât COVID (…), care erau infectate cu coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia