Ministrul Sănătăţii, control la Constanţa. Nelu Tătaru: această zonă are un aflux mare de persoane din exterior. Fără respectarea măsurilor, riscă să devină focar

5 aprilie 2020, 15:14

De la spitalul judeţean din Constanţa, cinci angajaţi au fost testati pozitiv, iar alte 77 de cadre medicale sunt în izolare la domiciliu pentru că au intrat în contact cu colegi sau cu pacienţi infectaţi. Şi un medic de familie din judeţ s-a îmbolnăvit şi este în stare gravă în spital.

Până în acest moment, în Constanța au fost înregistrate 114 cazuri de infectare, iar peste 800 de persoane se află în centrele de carantină din Mamaia şi Techirghiol. Spitalul judeţean s-a dotat cu un sistem suplimentar de triaj şi un cort amplasat în curte.

Şi la Braşov există pericol ca numărul de îmbolnăviri să crească rapid, a subliniat ministrul Sănătăţii. Acolo sunt 11 cazuri de infectare în rândul personalului sanitar, cele mai multe de la ambulanţa Codlea.

Sunt tot mai multe cazuri de COVID-19 şi la maternitatea Spitalului de urgenţă din Timişoara. 13 cadre medicale au fost depistate pozitiv, dar şi 11 proaspete mame şi o femeie însărcinată. Maternitatea a anuntat că şi-a restrâns activitatea şi asigură doar urgenţele. Au apărut cazuri de infectare şi la spitalul judeţean din Târgu Mureş. Un cadru medical a fost depistat pozitiv, iar 51 dintre colegii săi, medici, asistenţi şi personal auxiliar, au intrat în izolare la domiciliu.

 

ACTUALIZARE, ORA 16.45: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a menţionat duminică, la Constanţa, că în această zonă este un aflux mare de persoane din exterior, judeţul fiind un potenţial focar de infectare cu noul coronavirus dacă nu sunt respectate măsurile de „izolare, carantinare, identificare”.

„Nu vreau să mai avem ce am avut la Suceava. Suceava este un focar pierdut de sub control, pe care încercăm să îl rezolvăm militar în acest moment. La nivel de Constanţa, avem un aflux mare din exterior, care poate la un moment dat să deraieze sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unităţile sanitare. Este un potenţial focar dacă nu avem grijă de acele măsuri de izolare, carantinare, identificare. (…) Trebuie să avem foarte mare grijă la izolarea şi distanţarea socială şi trebuie să avem mare grijă cu personalul nostru medical”, a declarat Tătaru, la finalul unei vizite pe care a făcut-o la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Potrivit acestuia, în judeţul Constanţa sunt 114 cazuri de COVID-19 confirmate, dintre care trei medici, unul fiind în stare gravă, precum şi cinci asistenţi medicali şi personal auxiliar din unităţi sanitare, iar alte 77 de cadre medicale sunt în izolare la domiciliu. La nivelului judeţului, pe Anestezie – Terapie Intensivă sunt 28 de paturi, 28 de ventilatoare, număr considerat de Tătaru „suficient pentru momentul actual”.

Ministrul Sănătății continuă verificările în teritoriu. Nelu Tătaru se află în județul Constanța și a vizitat deja Spitalul de Boli Infecțioase. Urmează să ajungă la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Ministrul Tătaru verificată circuitele, stocul de echipamente și medicamente, realizându-se o analiză a nevoilor pentru a se putea interveni operativ pentru limitarea oricăror riscuri.

Nelu Tătaru discută la fața locului cu autoritățile locale medicale și administrative, dar mai ales cu personalul medical implicat direct în actul medical.

Ministrul discută cu echipele medicale și cele de management despre proceduri și respectarea lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite