Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Primele luni ale noului an se anunță dificile. Ne străduim să menținem școlile deschise

2 ianuarie 2022, 13:09

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila spune că primele luni ale anului vor fi dificile şi face apel la solidaritate şi responsabilitate. El precizează că pandemia nu s-a terminat, iar autorităţile vor încerca să menţină şcolile deschise.

În România suntem în aşteptarea valul cinci, care are încă multe necunoscute, din cauza ratei mici de vaccinare, mai ales în rândul populaţiei vulnerabile. În plus există temeri că socoteala din Africa de Sud, unde au fost bolnavi tineri, nu se potriveşte în totalitate cu cea din Europa.

Medicul Radu Ţincu: Există o simptomatologie mai blândă comparativ cu varianta Delta, iar ţările unde rata de transmitere este intensă, cum sunt Marea Britanie, Franţa, raportează o scădere a numărului de spitalizări corelat la numărul de pacienţi diagnosticaţi. Dacă acest scenariu va fi reproductibil, cel mai probabil va fi un val cinci mai blând comparativ cu valul patru în ceea ce priveşte severitatea îmbolnăvirilor şi este posibil să reprezinte chiar finalul pandemiei. Noi încă nu ştim cum se comportă persoanele vârstnice, persoanele nevaccinate, cu boli cronice, în raport cu această variantă, Omicron.

Deocamdată la noi se vaccinează mai mult cu doza a doua şi a treia, iar prin centrele de vaccinare mai mult se stă.

La Iaşi, centrul de la aeroport se închide, iar la şcoala Bogdan Petriceicu Haşdeu cu greu găseai doritori de imunizare şi oricum, nu cu prima doză.

Azi au fost raportate mai puţin de o mie de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV 2, dar şi numărul de teste a fost la jumătate faţă de acum câteva zile. A scăzut numărul de decese, dar a crescut uşor numărul de pacienţi la terapie intensivă, unde sunt acum 401 bolnavi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite