Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Dacă respectăm regulile, putem vorbi peste două-trei săptămâni de o aplatizare și de o scădere a numărului de cazuri

30 iulie 2020, 13:41

„Începând cu 3 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii, am reluat această muncă titanică de identificate, diagnosticare, izolare, carantinare sau izolare la domiciliu. În acest moment suntem în săptămânile în care se consumă boala acelor aproape 4.000 de pacienţi care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape 3 săptămâni. Sunt două săptămâni grele, în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca minister, ca guvern, să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura, la numărul care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primiri urgenţe”, a declarat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Sibiu.

„Suntem în cele două săptămâni pe care, dacă le gestionăm cu (…) portul măștii, păstrarea distanțării fizice, spălatul pe mâini, un dezinfectant prezent la locul de muncă, prezent la o terasă și seara, după orele 22.00, respectarea acestor reguli și în zonele turistice, putem vorbi peste 2-3 săptămâni de o aplatizare și de o scădere a numărului de cazuri”, a adăugat el.

„Dacă nu vom respecta aceste reguli, să ne așteptăm la o creștere relativă, progresivă, pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”, a avertizat Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului, sunt adaptate şi spitalele din judeţele limitrofe celor cu cazuri multe pentru a putea tratata pacienţi infectaţi.

„Ventilatoare avem, s-au şi adaptat la spitalele modulare care le avem, avem obţinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operaţionalizează astăzi primele 100 de paturi, se vor operaţionaliza tot în zilele următoare şi 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce ţine de Victor Babeş din Pipera, avem spitalul Elias cu acel spital din incintă, tot spital modular care este operaţional în acest moment şi avem şi unităţile mobile de terapie intensivă pe care în acest moment le avem trimise către Piteşti, Prahova, Galaţi şi Timişoara. Noi adaptăm aceste unităţi mobile, după cum ştiţi avem nişte judeţe care în acest moment au o creştere ridicată: Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Braşov, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Adaptăm unităţile medicale din judeţele limitrofe şi din judeţele aflate la distanţă pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivă, ventilatoare, şi de spitale suport COVID”, a mai spus Tătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă