Sindicaliștii de la ambulanță, întâlnire cu ministrul Sănătății. Doar un sfert din totalul ambulanțelor pe care le folosesc la nivel național îndeplinesc condițiile tehnice

7 aprilie 2023, 20:57

Două treimi din autospecialele Serviciului de Ambulanță Brașov sunt ori bune de casat, ori au multe sute de mii de kilometri parcurși. Cea mai veche ambulanță a parcurs aproape 800.000 de kilometri, ceea ce ar însemna că a făcut de 20 de ori ocolul Pămîntului. Chiar și autospecialele din generațiile noi sunt aproape să iasă din garanția asigurată de producător, iar asta va însemna un plus de cheltuieli la bugetul alocat întreținerii mașinilor, care e oricum foarte mare.

Serviciul de Ambulanță Brașov are 72 de mașini. 20 dintre ele nu mai pot fi folosite și trebuie casate.

Nicolae Sișman, directorul tehnic al Serviciului Județean de Urgențã Brașov: Ne străduim să asigurăm o stare tehnică corespunzătoare, în așa fel încît să nu punem în pericol personalul și nici paciențîi sau pacienții și personalul. Activitatea această se desfășoară în mod continuu, non-stop.

Timp de o oră reprezentanții angajaților de la Ambulanță s-au plâns ministrului Sănătății că au prea puține autosanitare, ceea ce transformă uneori lupta pentru viață într-o misiune imposibilă. Ei susțin că în unele județe timpul de așteptare pentru intervenție la urgențe ar fi crescut cu 10%.

Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale ”Ambulanța”: Pe partea de ambulanță medicalizată, e deficit, lucrăm cu 25 la sută ca nivel de uzură și ambulanțe care corespund normelor de circulație pe drumurile publice.

Ministrul Sănătățîi consideră o mare problema faptul că nu s-au înființat stații noi de ambulanță.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Parcul auto este învechit, DSU a reușit să ia o foarte mică cantitate, doar 120 -130 de ambulanțe de transport doar din cele 2 500 de care este nevoie, deci înseamnă doar 5%. Activitatea este foarte mult îngreunată de faptul că acea comisie interministerial nu s-a întrunit, nu a fost convocată de domnul președintele Raed Arafat de un an de zile.

Într-un răspuns pentru TVR, însă, DSU anunță că ieri s-a semnat un contract pentru achiziția a 122 de ambulanțe de tip A, destinate serviciilor publice de ambulanță. Mașinile sunt destinate transportului pacienților, sunt dotate cu defibrilator semiautomat și alte echipamente medicale specifice, se mai arată în răspunsul DSU.

Angajații de la Ambulanță sunt supărați și din cauza veniturilor mici și sunt îngrijorați de cum ar putea arăta nouă lege a salarizării. În luna noiembrie sindicaliștii și-au strigat nemulțumirile în stradă, dar problemele ridicate atunci sunt tot nerezolvate.

Declarații Alexandru Rafila

Declarații Gheorghe Chiș

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă