Ministrul Sănătății: Examinăm posibilitatea restricționării temporare la export a anumitor medicamente

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila
20 decembrie 2022, 16:21

Potrivit Ministerului Sănătății, problemele de aprovizionare cu medicamente nu sunt doar în România, ci reprezintă un fenomen internațional.

Cele mai importante cauze

– Creșterea consumului de medicamente, în contextul numărului mare de infecții respiratorii;

– Presiunea asupra producției din cauza inflației, a costurilor cu materiile prime la nivel global;

– 90% din substantele active necesare producerii medicamentelor generice provin din India și China;

– Reglementarea națională a prețurilor la medicamente.

CITEȘTE și Părinții, în cursă după medicamente antitermice pentru copii. Două dintre ele lipsesc de mai multe zile din farmacii. Ministerul Sănătății recomandă altele, cu aceeaşi substanţă activă

Soluțiile găsite de instituție

Au fost adoptate modificări: – majorarea prețului la medicamentele unice pentru o anumită substanță activă, prin Ordinul din 8 decembrie 2022.

În pregătire:

– Revizuirea prețurilor la medicamentele la care produsul de referință nu mai există în România (proiect de Ordin aflat în transparență decizională)

– O nouă metodologie de stabilire a prețurilor;

– Posibilitatea restrictionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente (antibiotice în suspensie pentru copii, medicamente oncologice ș.a.).

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat marți ministrul Alexandru Rafila.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a adăugat Rafila.

El a subliniat că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (…) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (…) Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite