Ministrul Sănătății va suspenda pentru șase luni exportul de citostatice pentru a preveni o criză uriașă de medicamente

Bolnavii de cancer, care erau forțați uneori să-și cumpere medicamente le bulgari, ar putea primi gura de oxigen. Ministerul Sănătății vrea să interzică distribuitorilor de medicamente să exporte citostaticele vitale pentru 6 luni. S-ar putea acoperi astfel cererea pentru piața interna. Peste 100 de medicamente citostatice vor fi afectate de decizie. Hotărârea vine în contextul adâncirii crizei cu care România se confruntă de aproape 10 ani. Măsura este însă insuficientă, spun producătorii de medicamente, care vor schimbări în ceea ce privește prețul prea mic și taxa clawback.

13 Septembrie 2019, 14:16 (actualizat 13 Septembrie 2019, 20:09) |
Citostaticele, interzise la export pentru 6 luni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor şi a persoanelor transplantate nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de şase luni, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru.

"Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi", a afirmat Pintea.

Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiştilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia care are atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului, specialişti care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu.

"Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care la am", a arătat Pintea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI