Ministerul Sănătății demarează o campanie de informare privind administrarea pastilelor cu iod. Rafila: Administrarea se face în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților

29 martie 2022, 14:24

Cele 30 de milioane de pastile cu iod vor fi împărţite populaţiei pentru a le avea la îndemână, ca în alte ţări. În caz de urgenţă, nu ar mai fi destul timp pentru distribuire şi s-ar crea haos şi panică, explică ministrul Sănătăţii.

Comprimatele sunt destinate celor cu risc mare de a face cancer de tiroidă în caz de expunere la iod radioactiv. Nu trebuie înghiţite însă preventiv, altfel pot face mai mult rău!

În caz de accident nuclear, pastilele cu iodură de potasiu trebuie luate în cel mult 8 ore de la anunţul autorităţilor. Tratamentul se administrează în doză unică. Medicii spun că este interzisă administrarea iodurii de potasiu după mai mult de 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv.

Pastilele, valabile 3 ani, trebuie păstrate în folie, într-un loc uscat şi răcoros. Dozele diferă în funcţie de vârstă. Pentru nou-născuți – un sfert de comprimat, jumătate de la copiii de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat. La cei de peste 12 ani și adulți – două comprimate. Profilaxia cu iod nu este recomandată pentru adulții peste 40 de ani, cu o excepţie: cei expuşi direct radiaţiei, chiar în zona accidentului nuclear.

Oficialii vor să distribuie comprimatele de iodură de potasiu prin cabinetele medicilor de familie, care-şi cunosc cel mai bine pacienţii, mai ales că tratamentul nu e recomandat celor cu disfuncţii ale tiroidei. 89 la sută dintre ei se opun însă acestei variante. servicii este interzis distribuirea de medicamente prin cabinete. Medicii de familie propun că pastilele să fie distribuite prin farmacii, primării sau inspectoratele pentru situaţii de urgenţă

Autorităţile sanitare vor împărţi pastilele cu iod după ce vor face şi o campanie de informare. Oficialii spun că există o cantitate suficientă pentru toţi cei eligibili. În caz de dezastru nuclear, se emană şi mulţi alţi izotopi radioactivi periculoşi, precum uraniul sau cesiul, pentru care nu există antidot. Iar oamenii trebuie să se stea în case şi să evite alimentele contaminate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite