Ministrul Sănătății a anunțat conducere militară la spitalul județean Focșani. Nelu Tătaru: Evaluăm întreg personalul

Medici militari au fost aduşi să conducă Spitalul Judeţean din Focşani. Ministrul Sănătăţii a luat decizia după ce a evaluat situaţia la faţa locului, acolo unde mai multe cadre medicale, inclusiv managerul unităţii, sunt infectate cu noul coronavirus. Nelu Tătăru a cerut testarea tuturor cadrelor medicale şi stabilirea unor secţii ce ar putea prelua pacienţi non-COVID.

13 Aprilie 2020, 08:12 (actualizat 13 Aprilie 2020, 22:09) Știrile TVR |
Declaratii ministrul Sanatatii Nelu Tataru
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O situație care risca să scape total de sub control. Asta spune ministrul Sănătății că a găsit la Spitalul Județean Focșani. O confirmă și cadrele medicale de acolo.

Nelu Tătaru a decis că este nevoie de o conducere militară și în Vrancea, la fel ca în Suceava și Deva.

Comandantul Spitalului Militar Brașov este cel care trebuie să reorganizeze și să redea buna funcționare a Spitalului Județean din Focșani, ajutat de un medic specialist în prevenirea infecțiilor asociate, din Spitalul militar din oraș.

Ministrul Sănătății ia în calcul și testarea periodică a personalului medical o dată la 7 zile.

Deocamdată, dă asigurări că medicii depistați pozitiv sunt tratați ca pacienți și că nu e nevoie să muncească atât timp cât sunt bolnavi.

În concediu medical e și managerul Spitalului Județean. Depistat pozitiv, el a ales să se izoleze la o pensiune la care era cazat și personalul sănătos al spitalului.

Și Direcția de Sănătate Publică a fost în vizorul ministrului.

În județul Vrancea sunt 134 de cazuri confirmate de COVID-19. Nu se știe exact câți dintre acești bolnavi sunt cadre medicale.

------------------------------------------

ACTUALIZARE "Ca primă intenţie, având în vedere că tot managementul spitalului judeţean este infectat cu COVID-19 - managerul şi ceilalţi sunt contacţi, am luat decizia împreună cu ministrul Apărării să dăm un ordin de misiune în care managementul pe perioada stării de urgenţă să fie asigurat de cadre militare medicale venite din ţară de la Spitalul din Braşov, precum şi de aici de la spitalul militar" a declarat ministrul Tătaru.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focşani va fi condus de comandantul Spitalului Militar Braşov şi va primi suport din toate spitalele militare, iar pentru ca Vrancea să nu devină "o nouă Suceava" este nevoie ca lucrurile să fie puse "pe un făgaş normal", a declarat, luni, la Focşani, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Comandantul Spitalului Militar din Braşov va veni (la conducerea SJU Focşani - n.red.) (...) Plus suportul va veni din toate spitalele militare. În acest moment, avem specialişti veniţi de la spitalele militare, şi pe logistică, şi pe reorganizare. Nu vor face ceva deosebit faţă de ceea ce ştiam şi ce ar trebui să fie în aceste spital. Adică acele circuite epidemiologice. O rigurozitate militară este cea care trebuie în acest moment. Vin după modelul Suceava, vin după Deva, în care întâlnim aceleaşi probleme, iar pentru ca Focşaniul sau Vrancea să nu devină o nouă Suceava trebuie să luăm de la început aceste lucruri şi să le punem pe un făgaş normal, chiar dacă la un moment dat o să vedem că unora li se va părea prea riguros sau prea milităreşte. Este un moment în care trebuie să înţelegem toţi că (...) trebuie să respectăm nişte reguli, trebuie să avem grijă de noi. Sunt momente în care, dacă nu luăm echipament cum trebuie pe noi, dacă nu ne îmbrăcăm cum trebuie, nu ne dezechipăm cum trebuie, nu respectăm precauţiile în continuare, nu ne spălăm pe mâini, nu facem acea dezinfecţie completă când plecăm de la spital, vor fi nişte probleme", a declarat Nelu Tătaru.

Situația este complicată la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon de la Focșani.

Managerul spitalului, Constantin Mîndrilă, nu ar mai fi comunicat cu autoritățile, nu a mai răspuns la telefon, deși toți știau că este infectat cu coronavirus.

Managerul spune că a informat DSP Vrancea despre starea sa de sănătate și că a urmat instrucțiunile medicale.

Ieri a fost dus la spital.

Astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va merge la Focșani pentru a analiza situația.

Nu este exclus să se apeleze la o conducere militară.

Două secții ale spitalului, secția de nefrologie și cea de cardiologie, sunt în prezent închise, după ce mai multe persoane au fost confirmate cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru vorbește și despre o posibilă transmitere comunitară în oraș.

Cea mai recentă raportare arată că în județul Vrancea sunt 117 persoane au fost confirmate cu COVID-19.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI