Ministrul Sănătății: Vor fi și salarii mai mici în sistem. După 1 martie, unele salarii vor depăși 4 mii de euro. Calcule pe categorii

8 februarie 2018, 12:04

Calculele făcute la Ministerul Sănătății

Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153 din 2017 se aplică în două etape:

  • începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului cresc cu 25% față de nivelul acordat în decembrie, inclusiv cel al sporurilor
  • începând cu 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru 2022.

De la 1 martie, salariile brute de bază ale medicilor și asistenților medicali vor crește față de ianuarie 2018 cu sume cuprinse între 70 și 172%.

Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939, în ianuarie 2018 – 4.108 lei, iar în martie 2018 – 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporturile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții. Acestea pot dubla salariul net, spune Sorina Pintea.

Asistentul medical cu studii superioare din unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 în decembrie 2017 și ajunge la 3.040 în martie. Nu sunt incluse aici sporurile de tură, sporurile de sărbători legale și sporurile de condiții, care pot aproape dubla sumele, a precizat ministrul.

Salariul net al unei infirmiere ajunge în martie de la 1.205 la 2.586, fără sporuri.

Salariile de bază brute ale medicilor rezidenți vor crește de la 1 martie între 151 și 287%, în funcție de specialitate.

Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială va avea 5.700 de lei brut, astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut, față de 3.262 de lei brut cât are în acest moment. De la 1 martie, medicii rezidenți vor beneficia și de normă de hrană, care înlocuiește tichetele de masă.

„Avem exemple și de creșteri ușoare, sau creșteri care rămân la același nivel. Și aici vorbim de farmacistul primar din unitățile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică și medicină legală, asistentul medical principal din anatomia patologică și medicina legală. Aceștia din urmă (…) au beneficiat de creșteri salariale începând din ianuarie 2017. De asemenea, sporurile care se acordă salariilor lor sunt de până la 100%”, a precizat ministrul.

În cadrul aparatului central, s-au operat mai multe modificări, iar pentru unele categorii creșterea va fi mai mică – până în 24%.

Întrebată dacă va avea cineva salariul mai mic, ministrul a spus că a făcut mai multe simulări. Salarii mai mici față de salariile inițiale există, dar sunt niște ajustări care au fost obligatoriu să fie făcute, pentru că legea salarizării este o lege unitară și a fost necesar să se facă anumite ajustări. Bineînțeles că sistemul medical este un pic mai aparte și atunci am făcut niște propuneri pentru a opera și noi anumite ajustări de care executivul va ține cont. (…) Este vorba de cei care lucrează în laboratoare – chimiști, biochimiști, farmaciști. Repet, ei beneficiază de creșteri, dar până în 24%, ceea ce nu le aduce un plus„, a declarat Sorina Pintea.

„Nivelul salariului farmaciștilor a fost echivalat în 2016 cu cel al unui medic primar. Ei, de acolo pornim și acolo ne gândim să ajungem”, a precizat ministrul.

Sunt o parte care au o creștere ușoară, sunt o parte care din calculele noastre rezultă că ar trebui să ia mai puțini bani pe anumite categorii. Dar, repet, fiind o lege unitară, nu s-a putut ține cont de toate aceste influențe și atunci noi vom sugera niște modificări la nivelul acestui act normativ„, a adăugat Pintea. Ministrul a recunoscut că este nevoie de ajustări, care „vor face obiectul unor acte normative viitoare”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă