Ministrul Sănătății: Prima tranșă de vaccin împotriva coronavirusului ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie. Cine vor fi primii beneficiari

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
27 octombrie 2020, 17:32

„Se discută (…) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. (…) Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (…) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

El a subliniat că regulile impuse trebuie să fie respectate într-o asemenea situaţie de criză.

„Nu vrem sau nu mergem spre un stat poliţienesc, dar sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate. (…) Conceptul în care toţi suntem parteneri este acela care, din punctul meu de vedere, şi (…) sistemul medical să poată respira. Suntem aceiaşi oameni de 8 luni de zile. (…) Sunt totuşi momente în care vedem că nu suntem singurii care trec prin acest lucru şi acele sisteme sanitare puternice pe care le vedeam odată, pe care le invidiam, în acest moment au momente de trepidaţii”, a completat Tătaru.

Potrivit acestuia, în ultimele 3 – 4 săptămâni s-a căutat să se mărească numărul de paturi de terapie intensivă.

„Ne uităm la resursa umană, sunt aceiaşi pe care îi ducem de la un spital la altul, avem pacienţi pe care îi transportăm de la un spital la altul pentru a gestiona o situaţie. (…) Nu trebuie să uităm că avem şi pacienţi cu patologie non-COVID, care de frică, de teamă, din precauţie, nu se prezintă la spital în acest moment. Avem acea evaluare care ne spune că 38% din internări au scăzut faţă de anul trecut”, a precizat ministrul.

El a reiterat că pandemia de COVID-19 „se tranşează” în pre-spital, iar lupta cu noul coronavirus este una comună.

„Chiar dacă se discuta foarte mult de acea testare… Noi avem nişte barometre pe care le urmărim foarte clar. Indiferent de numărul de teste, pacienţii care se prezintă la Primiri-urgenţe sunt aceiaşi, pacienţii care aglomerează Boli infecţioase sunt aceiaşi, pacienţii care sunt în ATI sunt aceiaşi, pacienţii care decedează sunt aceiaşi. Ce putem face? Întâi să înţelegem că toţi avem o luptă comună şi noi ca sistem medical, ca şi Guvern, ca şi Administraţie Prezidenţială, dar şi populaţia civilă. Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital. Sistemul medical este cel care se extinde şi adaptează ca şi număr de capacitate paturi, terapie intermediară pe ce vine din teritoriu. Modificăm pe zi ce trece şi capacităţi de terapie intensivă suplimentare, care pot la un moment dat prelua necesarul pentru aceşti pacienţi care sunt în stare critică. Cred că soluţia nu este doar acolo, soluţia este în pre-spital în respectarea şi impunerea unor reguli”, a transmis Nelu Tătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite