Ministrul Sănătății: Nu am trecut în panta descrescătoare a numărului de cazuri. Nu ne relaxăm. Urmează un week-end de foc, 1-3 mai

30 aprilie 2020, 14:44

„Avem grijă la 1-3 mai, avem grijă să păstrăm restricțiile. Nu am trecut în panta descrescătoare a numărului de cazuri. Nu am trecut pe partea descendentă a curbei. Nu ne relaxăm. Dacă țineți bine minte, săptămâna trecută, președintele OMS spunea că greul abia începe”, a declarat Nelu Tătaru la Suceava.

Ministrul Sănătății a mers apoi la Botoşani, unde a apreciat că este „cam multă mişcare” pe străzile din municipiu, și a arătat că  relaxarea măsurilor depinde de atitudinea pe care populaţia o are faţă de epidemie.

„Am văzut şi la dumneavoastră în oraş acea distanţare socială sau acea autoizolare în contextul încă al restricţiilor cu acea declaraţie pe proprie răspundere, este cam multă mişcare. Vine 1 Mai, 2 şi 3. Este un week-end de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfăşurare în acest moment. (…) Ţine foarte mult de noi. Se vorbeşte de o relaxare în perioada când expiră această prelungire a decretului prezidenţial. În condiţiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniştite, preconizăm 10.000- 12.000 în ultima săptămână, acum. Rămâne 1, 2 şi 3 mai, având în vedere ce am putut vedea ca şi migrare populaţională. Dacă la fel, avem o linişte de 1, 2 şi 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni, până pe 15, să vedem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului de decese şi o scădere a numărului de cazuri care sunt internate în terapie intensivă. Dacă se petrece acest lucru, putem gândi după 15 mai nişte măsuri ca să ridice nişte restricţii””, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru s-a aflat azi la Spitalul Județean Suceava, unde a fost instituită din nou conducere civilă, apoi a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoșani şi a avut o întrevedere cu autorităţile judeţene pe tema măsurilor care trebuie dispuse pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite