Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre Spitalul din Deva: Am avut un management care nu a făcut față. Am instalat manager și director medical – medici militari

8 aprilie 2020, 10:57

ACTUALIZARE Biroul de presă al MApN a transmis componența conducerii interimare a Spitalului Judeţean de Urgență Deva.

„O echipă din Ministerul Apărării Naționale, formată din patru militari – locotenent-colonel medic Constantin Vlase – manager, maior medic Bogdan-Ion Țambrea – director medical, locotenent-colonel Cătălin Ciopei – ofițer de logistică și locotenent-colonel Sorin Vartolomei – ofiţer de stat major, a preluat managementul medical și operațional al Spitalului Județean Deva, începând cu data de 8 aprilie. Locotenent-colonelul medic Constantin Vlase, director medical al Spitalului Militar de Urgență „Aristide Serfiodi” din Galați, este medic specialist în boli infecțioase și a executat, ca medic militar, două misiuni în teatrul de operații Afganistan”, se arată în comunicatul MApN.

La Spitalul din Deva, dar și la Direcția Județeană de Sănătate publică au fost multe erori, nu au existat proceduri, iar conducerea a fost lipsită de autoritate, a anunțat ministrul Sănătății. Asta a făcut că în tot județul să fie deja 174 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

Am avut un management care nu a făcut față și lipsa de autoritate a făcut să avem parte de demisii. În acest moment am instalat manager și director medical – medici militari. Vom merge la spitalul din Deva să vedem și local. Am avut o informare de la o echipă pe care am trimis-o în urmă cu patru zile – epidemiologi, infecționiști și ATI-sti – să îmi facă o evaluare. La Spitalul din Deva nu există în acest moment circuite, ce există nu sunt respectate. Avem de făcut o muncă care trebuie să înceapă cu personalul medical, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că va fi testat tot personalul medical de la Spitalul din Deva, unde mai multe cadre medicale și pacienți au fost infectați cu noul coronavirus.

În acest moment, vom testa tot ce înseamnă personal medical. Cei care sunt valizi vor efectua activitate medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi-instituționalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineață să facă munca pentru care sunt pregătiți. Cei care nu vor accepta, nu ne vom putea permite ca să reintroducem în spital, venind din oraș, același virus. În condițiile în care avem personal medical care a fost pozitiv este testat prima și a doua oară și este negativ, va putea veni la serviciu, la spital și de la domiciliu, având în vedere că ei sunt cei care au imunitatea făcută și nu mai pot transmite, spus Tătaru.

Tătaru a spus că recomandarea sa pentru cadrele medicale de la Spitalul Județean Deva este să nu se interneze pacienți în afară de cei cu noul virus.

Recomandarea mea a fost să nu se interneze altfel de pacienți (în afară de COVID-19 ). Este o unitate de primiri urgențe care funcționează. Această unitate de primire urgență va investiga, va diagnostica și va dirija către spitale non-COVID patologia non-COVID. Trebuie să ne gândim în acest moment că există și patologie non-COVID, mai multă decât patologie COVID și atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii. Mă repet: era și o eroare de înțelegere a unui ordin dat de comandant în care nu se mai fac consulturi. Țin să specific că nu putem evalua dacă un pacient este urgență sau nu, până nu îl consultăm, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții direcției de sănătate publică județene și a autorităților locale administrative.

Managerul şi directorul medical al Spitalului Judeţean de aici au demisionat marți, în condițiile în care în spital erau internaţi 99 bolnavi de COVID-19, iar sindicatul medicilor a acuzat conducerea de „abuzuri” în gestionarea activităţii şi a programului de lucru.

Activitatea unităţii medicale este coordonată de DSP şi de patru experţi medicali de la Craiova şi Timişoara

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia