Ministrul Sănătății, la TVR: Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată

1 februarie 2022, 11:44

Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. (…) Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru, a declarat Alexandru Rafila.

Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii, turism, HORECA, marii retaileri, mari investitori din România, toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare„, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Rafila, sunt deja mai multe ipoteze de lucru.

Sigur, sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente, vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care totdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care începând cu această primăvară putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă, încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici ce am discutat și aici mi s-a părut extrem de important, un lucru foarte important – toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația„, a declarat Alexandru Rafila.

Dacă va mai fi nevoie de anumite măsuri, cum ar fi utilizarea măștii în spații închise, un lucru foarte simplu, păstrarea distanței un anumit timp, cred că toată lumea poate să să gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne reîntoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situație care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu știu, peste două luni de zile, cred că este un element și psihologic, care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, și să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor și trebuie să lucrăm pentru asta. În primul rând trebuie să lucrăm să gestionăm acest val pandemic, să încercăm să controlăm creșterea, să ne prezentăm la medic dacă avem simptome, la centrele de evaluare, să asigurăm oamenilor resursele de care au nevoie terapeutice, tuturor, indiferent de tipul de patologie și ulterior, cum vă spuneam să asistăm la o revenire la normalitate în perioada acestei primăveri”, a subliniat ministrul.

VEZI și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Tema Zilei: Nu cred că vom ajunge la 70 de mii de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50 de mii de cazuri

VEZI și Ministrul Sănătății: Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. E mult mai mare impactul asupra economiei decât concediile medicale

___________________________________________________

Din 1 februarie s-au schimbat regulile de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatul digital, care atestă vaccinarea, este valabil doar în anumite condiţii şi e necesară doza booster. Mulţi români care lucrează în străinătate sau au vacanţe planificate în vestul Europei s-au grăbit să facă şi a treia doză de vaccin anti-COVID. În ţara noastră, aproape 2,4 milioane de oameni au şi booster-ul administrat.

”De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu în interior, un certificat care este valabil cu 3 doze sau 2 doze după caz. Deci cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze în cazul în care au încheiat schemă de vaccinare cu mai multe de 270 de zile anterior. Vestea bună dacă vreți este că toți acești cetățeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiți la nivelul Uniunii, așa este recomandarea, atât de carantină cât și de testare”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Zeci de mii de elevi şi angajaţi din învăţământ s-au îmbolnăvit de COVID. Chiar dacă procentele nu sunt mari numărul este în creştere. Specialiştii din sănătate spun că şcoala este principala sursă de infectare în acest val 5 şi ar trebui să-i retragem pe copii online, dacă vrem să rămânem sănătoşi. Şi părinţii sunt supăraţi pentru că autorităţile n-au curajul să revină la şcoala din faţa computerului.

Ministrul Sănătății spune că situaţia este sub control și trecerea în online se face în funcție de câți bolnavi COVID sunt în spitale.

”Acolo unde gradul de ocupare a paturilor dintr-un județ va depăși 75 % sigur că va trece online și avem un judeţ care e posibil că saptămâna viitoare să între în online este vb de județul cluj care avea joi 68% dintre paturi ocupate”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

România a intrat în scenariul roşu, iar Capitala a atins cea mai mare incidenţă COVID de la începutul pandemiei. Zeci de mii de oameni sună zilnic la ambulanţă în Bucureşti pentru că programul centrelor de testare i-a bulversat. N-au înţeles când şi unde pot merge. Ministrul Sănătăţii a anunţat că testarea în weekend va fi extinsă la nivel naţional, dar de săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite