Ministrul Sănătății, la TVR, despre pragul de vaccinare a personalului din școli: rata de vaccinare include personalul nepedagogic. La un prag de 60%, 54% din școli ar putea relua de luni cursurile față în față

4 noiembrie 2021, 22:36

„Au fost mai multe discuții între partea de specialitate pe partea de educație și pe partea de sănătate, care va trebui să se materializeze mâine în modificarea ordinului comun al celor doi miniștri, al celor două ministere, legat de modalitatea în care se desfășoară activitatea sistemului educațional și acest ordin comun trebuie să apară mâine în Monitorul Oficial, pentru că vorbim de ceea ce se întâmplă de luni încolo”, a precizat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Potrivit lui, se mențin și alte criterii de suspendare a cursurilor.

„Este o dorință, dacă vreți legitimă, atât a sistemului educațional, cât și a celor care sunt în acest sistem – că sunt elevi, că sunt părinți, că sunt pedagogi – de a încerca să revenim la un sistem educațional fizic, până la urmă cel clasic, în care există o interacțiune între pedagog și elev.  Pe partea de sănătate, acest mecanism pe care l-am gândit, care introduce în plus față de criteriile existente și e important să specific acest lucru (…) pentru că se mențin toate criteriile de suspendare. Se mențin criteriile care înseamnă: dacă la o clasă apare un elev infectat, cu probleme de SARS-CoV, se suspendă activitatea în clasa respectivă; la jumătate de clase suspendate dintr-o școală, se suspendă activitatea în școală. Dar, se introduce acest criteriu în plus, care înseamnă rata de vaccinare a personalului din unitatea școlară respectivă – atât personal pedagogic, cât și personal nepedagogic”, a precizat ministrul.

„O rată de vaccinare ridicată în sistemul educațional oferă din punct de vedere al Sănătății un mijloc, sau dacă vreți o zonă de protecție nu spun garantată, dar mai sigură pentru copii – că până la urmă despre ei este vorba”, a subliniat ministrul.

Cseke Attila a confirmat că, din discuțiile care au fost până acum, se conturează undeva la 60% rata de vaccinare necesară a cadrelor dintr-o școală, astfel încât cursurile să poată fi reluate fizic.

Practic, se va stabili un procent, probabil de 60%, dar mâine vor mai avea loc discuții, și dacă în școala respectivă personalul este vaccinat peste acest procent, atunci, la solicitarea Consiliului de administrație al școlii, va putea începe de luni sistemul educațional fizic. Dacă acest procent este sub acel procent stabilit, probabil de 60%, sistemul educațional va intra în online, a precizat ministrul.

În fiecare vineri se face o evaluare pe fiecare unitate școlară și dacă avem creșteri la unele unități școlare, evident că se poate trece din online în partea fizică, a adăugat el.

Situația personalului vaccinat din școli este centralizată de Ministerul Educației.

Potrivit ministrului Sănătății, pe pragul de 60% de vaccinare a personalului, 54% din unitățile școlare din România ar îndeplini noua condiție pentru susținerea cursurilor față în față. Dacă se menține acest nivel, atunci luni, probabil, 54% din unitățile școlare ar putea reveni fizic la activitatea educațională, a subliniat Cseke Attila.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă