Ministrul Sănătății, la Tema Zilei: Studiile arată că, la începutul lunii august, peste 50% dintre cazurile Covid vor fi cu tulpina Delta, iar la sfârșitul lunii – majoritatea

Ioana Mihăilă la TVR
Ioana Mihăilă la TVR
30 iunie 2021, 16:01

Referindu-se la tulpina Delta a coronavirusului, ministrul Sănătății a confirmat că autoritățile se așteaptă că „noile variante vor avea o circulație din ce în ce mai mare” și a adăugat că „ne așteptăm și la o creștere a numărului de cazuri în următoarele luni, n-aș spune în următoarele săptămâni”. „Studiile efectuate în alte țări unde există deja circulație extinsă comunitară cu tulpina Delta previzionează că la sfârșitul lunii august tulpina Delta va deveni predominantă. (…) Din informațiile ECDC (n.r., Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor), datele preconizate spun că pe la începutul lunii august peste 50% dintre variante vor fi cu tulpina Delta, iar la sfârșitul lunii august, majoritară va fi tulpina Delta. Fiind cu un grad mai mare de infecțiozitate, probabil că la începutul lunii august va fi o creștere a numărului de cazuri și la noi”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă miercuri seara, la Tema Zilei.

Stimularea vaccinării la nivelul medicului de familie

Întrebată, în aceste condiții, ce fac autoritățile pentru creșterea procentului celor care se vaccinează, Ioana Mihăilă a spus că „am început să lucrăm pentru a defini cabinete de vaccinare în ambulatoriile spitalelor”, iar a doua măsură este de a stimula mai mult vaccinarea la nivelul medicului de familie. Este vorba de a organiza „niște echipe care îi va ajuta pe medicii de familie să comunice eficient cu pacienții”, a explicat ministrul Sănătății, de a-i învăța „tehnici de comunicare prin care eficient să modificăm comportamentul celor cu care vorbim”.

Despre noile reguli de acordare a concediului medical

Noile reguli pentru concediile medicale au fost create „pornind de la faptul că avem anumite resurse de bani și vrem să ne asigurăm că sunt utilizate acolo unde e nevoie”. Astfel, a spus ministrul Sănătății, calculele au arătat că până la 40% din banii Casei au mers pe concedii medicale și doar 2% pe analizele de laborator, ceea ce arată că banii trebuie direcționați către analizele de laborator.

Cum se obține certificatul verde dacă nu ai telefon smart sau internet

„Certificatul verde se poate obține și în format letric (n.r., adică printat, pe hârtie)”, a spus ministrul. Și a explicat cum: „Direcțiile de Evidența Populației, primăriile și Direcțiile de Sănătate Publică sunt obligate, conform legii, să asiste persoanele care nu reușesc să-și obțină certificatul în alt fel. Acolo unde există Serviciul de Evidența Populației, acest serviciu va asista persoana în eliberarea certificatului”.

Despre toate subiectele menționate, dar și despre testarea personalului medical și ce se întâmplă cu stocurile de vaccin care sunt pe cale să expire puteți afla urmărind înregistrarea emisiunii Tema Zilei în care a fost invitat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite