Ministrul Sănătății, la Tema Zilei, despre pastilele cu iod: E o chestiune de precauție, bazată pe lecții din trecut. În Japonia, după incidentul de la Fukushima, ei n-au reușit să distribuie toată cantitatea la timp

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat marți seara, la Tema Zilei, demersurile autorităților române de a pune la dispoziția populației, preventiv, pastilele cu iod. "Vorbim de o chestiune de precauție și se bazează și pe niște lecții din trecut: de exemplu, în Japonia, la incidentul de la Fukushima, de acum câțiva ani, ei n-au reușit să distribuie într-un timp scurt întreaga cantitate de iod", a spus Rafila.

29 Martie 2022, 21:43 (actualizat 30 Martie 2022, 10:22) Știrile TVR |

"Nu știm nimic în ceea ce privește posibilitatea unui incident care să afecteze populația României. Pe de altă parte, noi suntem oameni responsabili și trebuie să asigurăm cea mai bună protecție posibilă cetățenilor. Nu este vorba de niciun fel de situație care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariția unor radiații crescute pe teritoriul României, dar odată cu apariția conflictului din Ucraina și cu informații legate de siguranța centralelor din Ucraina, lumea s-a îngrijorat. Și au încercat să-și procure produse pe bază de iod, neștiind, de cele mai multe ori, de ce sau când sunt necesare", a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a spus că distribuirea acestor pastile este o chestiune pe care au făcut-o multe țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, "e o chestiune de precauție și se bazează și pe niște lecții din trecut: de exemplu, în Japonia, la incidentul de la Fukushima, de acum câțiva ani, ei n-au reușit să distribuie într-un timp scurt întreaga cantitate de iod".

El a ținut să asigure populația că "este puțin probabil o astfel de situație, dar totdeauna trebuie să evaluezi un anumit risc, iar conflictul de la graniță este o astfel de situație". "Încercăm să distribuim astfel de pastile într-un timp rezonabil și toată lumea să fie instruită cum și dacă trebuie utilizate. Vom face și o campanie de informare"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30 de milioane de pastile cu iod vor fi distribuite, începând de săptămâna viitoare, populației, preventiv, pentru a preîntâmpina o necesitate cauzată de un eventual accident nuclear din timpul războiului din Ucraina. "Vorbim de o chestiune de precauție", a spus Rafila.

În caz de accident nuclear, pastilele cu iodură de potasiu trebuie luate în cel mult 8 ore de la anunţul autorităţilor. Tratamentul se administrează în doză unică. Medicii spun că este interzisă administrarea iodurii de potasiu după mai mult de 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI