Ministrul Sănătății, la ședința de guvern: Se fac 4.500-4.700 de teste de coronavirus pe zi în România. Unitățile sanitare au stocuri de echipamente medicale suficiente pentru 2-3 săptămâni

Nelu Tătaru și Ludovic Orban
Nelu Tătaru și Ludovic Orban
15 aprilie 2020, 18:31

Acum se testează cu tehnica moleculară de identificare a ARN viral. „Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6 mii de teste pe zi în 57 de puncte de testare din România”, a subliniat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Acestea sunt operaționalizate sau în curs de operaționalizare. De aceea, acum în România se fac în jur de 4.500 – 4.700 de testări de pe zi. Totul depinde și de specializarea personalului pentru operaționalizarea aparatelor.

Totodată, s-au achiziționat și extractoare automate, care cresc semnificativ capacitatea de testare. Aparatele au început să fie repartizate, în primul rând în vestul țării, dar și la Suceava. În acest context, premierul a atras atenția că, în timp ce unele centre sunt suprasolicitate, altele au aparate PCR pe care aproape nu le folosesc.

Totodată, ministrul Sănătății a subliniat că la nivelul unităților sanitare s-a atins un stoc de echipamente suficient pentru 2-3 săptămâni. Stocul este realimentat în fiecare săptămână.

Unele companii din România deja produc măști medicale și sunt deja companii care au capacitatea de a produce combinezoane, a atras atenția Ludovic Orban, care a cerut încurajarea producătorilor autohtoni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite