Ministrul Sănătății, despre ridicarea restricțiilor: O primă măsură va fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate. Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual

Potrivit lui Alexandru Rafila, prima măsură de relaxare ar fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, însă nu în spaţiile aglomerate și că întotdeauna măsurile de relaxare sunt luate gradual, însă ţinând cont de ce se întâmplă în spitalele din România.

21 Februarie 2022, 14:19 (actualizat 21 Februarie 2022, 15:07) Știrile TVR |
Oameni cu mască. Rată incidență / FOTO: Shutterstock

"Eu cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate, şi este o măsură de bun simţ. Şi ulterior alte măsuri. (...) Ne dorim să avem un calendar clar, care să ţină cont de nişte indicatori măsurabili şi care să permită o reluare şi sustenabilitatea, că una este să reiei şi altceva este să menţii sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, aşa cum ne dorim cu toţii", a adăugat el.Alexandru Rafila a subliniat că întotdeauna măsurile de relaxare sunt luate gradual, însă ţinând cont de ce se întâmplă în spitalele din România.

"Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual, mai ales că suntem într-o situaţie - aşa cum v-am explicat - în care scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu o scădere la fel de rapidă a numărului de cazuri internate în spital şi mai puţin s-ar corela cu numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă. (...) Aşteptăm ca şi aceşti indicatori să intre într-o scădere constantă, încât să permită ridicarea acestor măsuri. Grija, întotdeauna, este legată de asigurarea capacităţii de acordare a asistenţei medicale şi, în mod evident, nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări. Şi noi vrem acest lucru, şi Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie făcut şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tulpini ale noului coronavirus, a arătat el, vor mai apărea, însă nu se ştie cât de transmisibile vor fi şi de asemenea vor mai exista şi îmbolnăviri.

"Totdeauna trebuie să pui în balanţă - aşa cum punem şi la infecţia gripală - posibilitatea apariţiei unei epidemii sau a unui nou val pandemic, dacă discutăm despre această tulpină. (...) Tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de către anticorpii pe care populaţia îi are în urma bolii, îmbolnăvirii sau vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Acum ştim ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic. Adică, el va exista, dar nu al unui val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate, în general sistemului de sănătate publică şi ameninţării, afectării vieţii economice şi sociale. (...) Îmbolnăviri vor mai fi, şi gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcţionării normale a societăţii", a susţinut ministrul Rafila.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI