Ministrul Sănătății: Criza imunoglobulinei s-a rezolvat parțial - pentru două, maximum trei luni

Criza imunoglobulinei a fost rezolvată parţial, a anunţat ministrul Sănătăţii. Zece mii de flacoane vor fi livrate de austrieci în cel mult două săptămâni spitalelor din ţara noastră. Iar alte doze ar putea să fie aduse de Unifarm din Statele Unite ale Americii. Suntem disperaţi, se face politică pe viaţa copiilor noştri, spun părinţii micuţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţă primară.

12 Martie 2018, 13:24 (actualizat 13 Martie 2018, 09:59) Știrile TVR |
Criza imunoglobulinei, rezolvată parțial
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La o săptămână de când România a cerut ajutorul statelor membre UE şi NATO, autorităţile anunţă că sunt la un pas să încheie primele acorduri.

"Problema imunoglobulinelor s-a rezolvat parțial. Noi am activat mecanismul de protecție civilă pentru o situația de urgență. Iar ceea ce ne-a fost oferit și am cerut rezolvă problema pentru două luni de zile, maximum trei luni de zile, pentru copii și pentru adulți", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Austria, Germania, Marea Britanie, Italia, Finlanda şi SUA au răspuns apelului României. Prima oară vor intra în ţară 10.000 de flacoane. Alte 20.000 de doze ar putea să ne fie livrate din Statele Unite ale Americii. Deocamdată, autorităţile analizează oferta primită de peste ocean.

În ceea ce privește tratamentul care urmează să fie adus din Austria, acesta nu poate fi administrat tuturor pacienţilor, spun disperaţi părinţii copiilor diagnosticaţi cu imunodeficienţă primară.

Daniela Diko,  mama unui copil diagnosticat cu imunodeficienţă primară:"Fiului meu nu îi poate folosi pentru că a făcut o reacţie alergică când i-a fost administrată. A făcut frison, a fost rău. Nu mi se pare că acestea sunt măsuri, nici măcar pe termen scurt. Nu putem să stăm în fiecare lună cu sufletul la gură, suntem disperaţi, şocaţi. Se face politică pe viaţa copilului meu şi pe viaţa pacienţilor cu imunodeficienţă primară."

Din cauza disfuncţionalităţilor, pacienţii nu şi-au mai primit tratamentul complet în ultimele luni. O femeie din Alba a murit iar alţi bolnavi vor rămâne cu sechele toată viaţa pentru că nu au primit la timp imunoglobulină.

Ministerul Sănătății pregătește proiectul de Hotărîre de Guvern pentru deblocarea din Fondul de Rezervă al Guvernului a sumelor pentru achiziția primelor 10. 000 de doze din acest produs.

ACTUALIZARE Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: "Problema imunoglobulinelor s-a rezolvat parțial. Noi am activat mecanismul de protecție civilă pentru o situația de urgență. Iar ceea ce ne-a fost oferit și am cerut rezolvă problema pentru două luni de zile, maxim trei luni de zile, pentru copii și pentru adulți."  Ministrul a precizat că țările care s-au oferit să ne ajute sunt Austria, Italia și Statele Unite ale Americii.

___________________________

Criza imunoglobulinei a fost rezolvată pe termen mediu, a anunţat duminiă prim-ministrul Viorica Dăncilă, la o televiziune de ştiri. Mai multe ţări s-au oferit să ne ajute, după ce statul român a declanşat mecanismul european de protecţie civilă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, săptămână trecută, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, iar sute de pacienţi sunt afectaţi. România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO.

Compania Naţională „UNIFARM" SA va face demersurile pentru achiziţionarea tratamentului vital pentru pacienţii cu probleme grave de imunitate. Va acoperi şi costurile.

Potrivit datelor de la minister, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

10.000 de doze ar urma să ne fie livrate, dar acestea sunt insuficiente. Ele vor ajunge pentru tratamentul pacienților pentru o perioadă de numai 2 luni.

Sunt acum sute de pacienți diagnosticați cu imunodeficiență primară, care nu au primit tratamentul de mai multe săptămâni. Cei mai mulți dintre ei sunt copii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI