Ministrul Sănătății: Cinci decese pe zi din cauza infecțiilor nosocomiale. Propunere – Managerii de spitale care raportează corect datele, stimulați cu punctaj în plus la evaluare

25 octombrie 2022, 20:32

În România, 1% dintre cazurile externate sunt raportate ca infecţii intraspitaliceşti, mult sub media europeană de 7%.

Anual, în UE, 37.000 de oameni mor din cauza acestor infecţii.

Dacă cifrele ar fi extrapolate la nivelul României, ar însemna că, la noi, cauzează circa 1.700 de decese pe an, spune Alexandru Rafila.

El a declarat că raportarea trebuie încurajată, pentru a se lua măsuri, dar nicăieri în lume aceste infecții nu pot fi eradicate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii:Nu trebuie să speriem oamenii, trebuie să informăm, trebuie să educăm și să înțelegem că acest control al infecţiilor este o sarcină pe care o avem toţi. (…) Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea. (…) Ne dorim modelul profesionist al adevărului, al intervenţiei, al responsabilităţii sau ne dorim modelul demagogiei? (….) Dacă mergem pe principiul ăsta, putem schimba fiecare manager, fiecare şef de direcţie sanitară, fiecare ministru zilnic, pentru că zilnic, în România, sunt în medie, conform estimării, probabil sunt în jur de 5 decese. Zilnic„.

Oficialul spune că, atunci când a preluat ministerul, legea pentru combaterea infecţiilor nosocomiale încă nu avea norme, deşi ar fi trebuit să fie gata din iulie, anul trecut.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat că a depus o plângere administrativă la Tribunal împotriva ministrului Sănătăţii, pe motiv că nu i-a răspuns la întrebările privind aceste norme.

L-am întrebat pe domnul Rafila în mod oficial în septembrie de ce refuză Ministerul Sănătăţii să facă norme pentru legea combaterii infecţiilor nosocomiale. (…) Există un cadru legal pentru ca să se respecte anumite norme de igienă, dar sancţiunile sunt foarte mici pentru cei care nu fac asta pentru că nu se încalcă o lege, se încalcă anumite ordine„, a subliniat Ungureanu.

Ministrul Sănătății spune că normele de aplicare a legii împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale sunt aproape de finalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă