Ministrul Sănătății: Cei care vin din țări din afara UE vor intra în țară cu test PCR, iar nevaccinații intră în carantină 10 zile. Certificat verde pentru imunizați sau test PCR pentru nevaccinați, dacă se întorc din UE

5 decembrie 2021, 09:35

Declarații ministrul Sănătății Alexandru Rafila:

– Situația cetățenilor români infectați cu Omicron este bună

– O primă conclzuie: vaccinarea rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului

– Măsurile pe care le anunț vor fi aplicate în perioada imediat următoare

– Românii și alți cetățeni din UE care vin din țări terțe, din afara Uniunii, trebuie să prezinte un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei

– Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile

– Cei care vin din alte țări, dar din spațiul UE, vor continua să prezinte, ca și până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

– Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. dacă acestea nu prezintă un test RT-PCR vor intra în carantină 14 zile.

 

Declarații dr. Raed Arafat:

-Formularul de localizare a pasagerului – PLF („passenger locator form”), implementat în foarte multe țări, în aeroportui. Persoanele care călătoresc trebuie să-l completeze înainte să călătorească, să-l prezinte la graniță. Persoana poate fi imediat localizată, dacă e o problemă de contact, se poate afla imediat unde este și contactată. Acest formular urmează să fie implementat din 20 decembrie.

-Cei care călătoresc deja în alte țări europene deja știu că acest formular există și au trebuit să-l completeze.

– Guvernul va face apel către autoritățile locale, că prin serviciile de asistență comunitară, să se coordoneze u structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Acolo unde este necesar, MApN sau MAI sau împreună să asigure centre mobile de vaccinare care să se deplaseze în zonele respective unde sunt doritori, în zonele rurale mai ales.

Răspunsuri la întrebările presei:

– Există o procedură de aprobare prin CNSU – va exista un interval de 48-72 de ore în privința testelor PCR

– Testul nu se solicită sub vârsta de 12 ani

– Și în Coaliție vor fi discutate aceste măsuri, dar sunt măsuri de natură tehnică care nu cred că vor pune vreo problemă de natură politică

– Nu există măsuri suplimentare pentru persoane vaccinate, cu excepția celor care vin din țări din afara Uniunii, pentru care trebuie teste PCR

– Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, utilizarea măștii în spații aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este obligatorie

– Nu vor fi introduse măsuri care să nu poată fi respectate

ACTUALIZARE De mai bine de trei ore premierul Nicolae Ciucă discută cu ministrul Afacerilor Interne, al Apărării Naționale, cu șeful DSU și cu directorul Centrului de Combatere a Bolilor Transmisibile despre măsurile pe care le-ar putea lua pentru a opri răspândirea variantei Omicron, a transmis Vlad Ungar, de la Palatul Victoria. Măsurile oficiale vor fi anunțate la finalul ședinței, ele vor fi implementate inclusiv în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11,00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei – ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a informat sâmbătă seara Guvernul.

„După consultarea cu specialiştii din domeniul sănătăţii şi al situaţiilor de urgenţă, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja ţara noastră de o evoluţie nedorită”, a declarat prim-ministrul.

Primele două cazuri de infectare cu Omicron, confirmate în România. Dr. Radu Țincu: Într-un interval de 10-14 zile de la confirmarea unei noi variante virale la nivel european, și România confirmă astfel de cazuri.

”În această după-amiază, Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie”, a precizat MS.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

”Se aşteaptă rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare”, a mai arătat sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite