Ministrul Sănătății: Avem al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei. Discuții aprinse la dezbaterea legii vaccinării

11 mai 2017, 11:16

O dezbatere organizată de ministerul Sănătății pe legea vaccinării s-a transformat într-un adevărat câmp de luptă între susţinători şi contestatari. Părinţii s-au împărţit în două tabere şi au făcut uz de arme emoţionale: ţipete, lacrimi şi pancarte. Ministrul Sănătății a anunțat că numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut la 25.

„După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat”, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. „E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, și urmează să fie confirmat și necropsic”, a mai spus Bodog.

Dreptul la sănătate publică trebuie să primeze, mi-a plăcut ideea ca şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de vaccinaţi în sală. E o idee buna, o să o luăm în seama, a mai spus Florian Bodog.

Discuții aprinse la dezbaterea legii vaccinării

Din 2019 vaccinarea va deveni obligatorie dacă va intra în vigoare legea care se dezbate joi la Institutul Național de Sănătate Publică. Discuțiile sunt extrem de aprinse. Foarte multe persoane antivaccin sunt prezente în sală, sunt părinți care susțin că această lege nu ar trebui aplicată pentru că încalcă dreptul la libertate, viată, educație și integritate al copiilor. Ei spun că nu își vor vaccina copiii. Sunt părinți care spun că micuții lor s-au îmbolnăvit în urma imunizării.

Proiectul aflat în dezbatere prevede că la intrarea în colectivitate copilul trebuie să aibă o adeverință că este vaccinat, iar părinții care refuză vaccinarea pot fi acuzați de rele tratamente aplicate copiilor, acuzație care se pedepsește cu închisoare la de 1 la 3 ani.

Ministru Sănătății a declarat în cadrul dezbaterilor că nu va lua copiii cu arcanul pentru a-i imuniza.

Ministerul Sănătății a publicat pe site proiectul de lege privind vaccinarea, pe care l-a suspus dezbaterii publice. Prin proiectul de lege sunt stabilite atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă.

Legea pusă în dezbateri prevede ca părintii care nu își vor vaccina copiii pot face închisoare.

Dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, acel părinte poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului,  declara la sfârșitul lunii aprilie ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a precizat însă că în proiectul de lege privind vaccinarea nu au fost prevăzute sancțiuni pentru părinți.

Sorin Grindeanu: Mi-am vaccinat ambii copii. De fiecare dată am avut mari probleme în a găsi vaccinul

Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat că este hotărât să ia măsurile necesare pentru a rezolva problema lipsei vaccinurilor.

Ministerul Sănătății a suspendat temporar exportul intracomunitar al vaccinului ROR, în contextul epidemiei de rujeolă cu care se confruntă țara noastră. Comisia Europeană a avizat favorabil decizia ministerului, considerând că este justificată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite