Ministrul rus de Externe, vizită în Coreea de Nord: Relaţiile dintre Moscova şi Phenian sunt la un nivel ”nou şi strategic”. Serghei Lavrov s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și liderul nord-coreean Kim Jong-un
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și liderul nord-coreean Kim Jong-un
19 octombrie 2023, 08:55

Întâlnirea lor a durat mai mult de o oră, a spus ministerul, fără a oferi alte detalii. Mass-media de stat din Coreea de Nord nu a relatat încă despre întâlnirea lor.

Veteranul diplomaţiei ruse a sosit miercuri seară pentru o vizită de două zile în Coreea de Nord, care vine după un summit luna trecută în Extremul Orient rus între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi Vladimir Putin.

„După acest summit istoric (…) putem spune cu încredere că relaţiile (dintre Rusia şi Coreea de Nord) au atins un nivel calitativ nou şi strategic”, i-a spus Lavrov ministrului nord-coreean al Afacerilor Externe Choe Son Hui, citat de agenţiile ruse.

Discuţiile lui Lavrov ar trebui să pună de asemenea bazele unei viitoare vizite a lui Putin în Coreea de Nord, a indicat anterior un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Cu o zi înainte, Serghei Lavrov a salutat sprijinul Coreei de Nord pentru ofensiva militară a Rusiei în Ucraina.

„Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră de principiu şi fără ambiguitate pentru acţiunile Rusiei în cadrul operaţiunii militare speciale din Ucraina”, a declarat ministrul citat de agenţia Ria Novosti.

Când liderul nord-coreean a călătorit luna trecută în Rusia la bordul unui tren blindat pentru un summit cu Vladimir Putin, el a declarat că relaţiile bilaterale cu Moscova sunt „prioritatea numărul unu” a ţării sale. Summitul din septembrie şi aparenta încălzire a relaţiilor dintre Rusia şi Coreea de Nord au alimentat temerile occidentale că Phenianul ar putea furniza Moscovei arme pentru operaţiunile ei militare din Ucraina, notează AFP.

Vineri, Statele Unite au spus că livrările erau deja în curs, cu peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii livrate Rusiei din Coreea de Nord în ultimele săptămâni. În schimb, Phenianul încearcă să obţină echipament militar rusesc şi „tehnologii sofisticate”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

Moscova a denunţat în această săptămână aceste remarci, insistând că Washingtonul nu are nicio dovadă.

 

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite