Ministrul rus al apărării susţine într-o convorbire cu omologul francez că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară”. Zelenski respinde acuzațiile

Explozie bombă / Pixabay
Explozie bombă / Pixabay
23 octombrie 2022, 15:19

Serghei Şoigu „i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o ‘bombă murdară'”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

Cei doi miniştri „au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid”, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. „Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată”, adaugă comunicatul.

Aşa-zisa „bombă murdară” combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona, notează Agerpres.

Zelenski cere un răspuns dur

„Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale. Dacă Rusia a pregătit „o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale +murdării+, că lumea nu va accepta asta”, a mai subliniat Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie invadarea Ucrainei, cu scopul declarat de „a demilitariza” şi „denazifica” vecinul său prooccidental şi de a împiedica autorităţile de la Kiev să ceară aderarea la NATO.

Occidentul, care l-a acuzat pe Putin că a fabricat un pretext, a răspuns cu sancţiuni dure la adresa Moscovei şi cu ajutoare militare şi umanitare către Kiev.

La scurt timp după invazie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs încărcat de reproşuri că Ucraina foloseşte tehnologie sovietică pentru a-şi crea propriile arme nucleare şi că aceasta echivalează cu pregătirea unui atac împotriva Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite