Ministrul român al Apărării a vizitat grupul de luptă NATO din Polonia, unde se află și militari din țara noastră

11 ianuarie 2023, 07:52

Angel Tîlvăr s-a referit la 3 milioane de refugiați ucraineni care au trecut prin România și la sprijinul acordat pentru exportul a aproximativ 8 milioane de tone de grâu.

S-a vorbit despre cooperarea politică și militară ca o garanție a securității comune.

Ambele țări sunt în curs de a-și dota armatele cu echipamente moderne, occidentale, care să permită schimbul de experiență și consolidarea puterii țărilor Alianței Nord-Atlantice situate pe flancul estic al NATO, a declarat ministrul polonez al Apărării.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării: „Ne dotăm trupele cu echipamente moderne, deja sunt Himers și Patriot în România. Sunt rachete Patriot şi în Polonia, anul acesta vom avea şi Himers. Avioane F-16 sunt acum în Polonia și România, așa că există o posibilitate de cooperare. Am discutat despre sprijin pentru Ucraina. Acesta este un proces important pentru independenţa ţărilor noastre.”

Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării: „Am stabilit împreună ca să ajutăm la instruirea și pregătirea militarilor noștri pe echipamentele cele mai moderne pe care fiecare țară le are și la care are acces.”

Grupul de luptă al NATO din Polonia este operațional din 2017. Este format din peste 1.000 de militari din SUA, Marea Britanie, Croația și România și cooperează cu o brigadă poloneză.

Țara noastră contribuie cu 120 de militari și echipamente.

Militari ai unui detaşament român dislocat în Polonia au primit embleme din partea ministrului şi şefului SMAp

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, i-au vizitat, marţi, pe militarii care încadrează detaşamentul românesc de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din compunerea Grupului de Luptă NATO, dislocat în Bemowo Piskie Training Area (BPTA), arată un comunicat al MApN

În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, la finalul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a oferit plachete cu însemnele heraldice ale MApN maiorului Florian-Răzvan Ion şi căpitanului Alexandra Buta-Leţa, iar şeful Apărării a conferit „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” plutonierului-adjutant Iulian-Cristian Velişcu şi „Emblema de merit în slujba Păcii clasa a II-a” căpitanului Victor-Cosmin Merin şi caporalului clasa a III-a Florin-Adrian Bădeci.

Delegaţia oficială a discutat cu cei 103 apărători antiaerieni, aflaţi la jumătatea misiunii, în cea de-a XII-a rotaţie românească în Polonia.

În acest context, ministrul Apărării Naţionale a subliniat că „imaginea pozitivă pe care Armata României o are în rândul armatelor aliate s-a întărit, din 2017 şi graţie misiunilor comune şi a interacţiunii directe ale miilor de apărători antiaerieni români cu miile de camarazi aliaţi din ţările contributoare la Grupul de Luptă din Polonia”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă