Ministrul Romașcanu: A fost aprobată OUG privind finanţarea proiectelor culturale ”Timişoara - Capitală Cultural Europeană 2023”. Primarul Timișoarei: Guvernul a tăiat jumătate din fonduri

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, OG 51/1998 privind finanţarea proiectelor culturale, pentru a putea avea finanţări culturale multianuale, precum şi posibilitatea înfiinţării Registrului finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii, a anunţat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. La rândul său, primarul Dominic Fritz susține că Guvernul sabotează proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii.

16 Iunie 2022, 14:39 (actualizat 16 Iunie 2022, 15:39) Știrile TVR |
Lucian Romașcanu - PSD / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Astăzi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă care modifică OG 51 privind finanţarea proiectelor culturale şi OUG nr. 42 privind "Timişoara - Capitală Cultural Europeană 2023". Sunt câteva modificări de fond, la Ordonanţa 51 a fost vorba, în primul rând, de redefinirea unor termeni privind finanţarea evenimentelor culturale şi propunerea unor măsuri astfel încât să putem avea finanţări culturale multianuale, astfel încât să putem avea finanţare previzibilă a proiectelor culturale prin scheme de ajutor de stat şi prin scheme de minimis. Şi, în acelaşi timp, să avem posibilă înfiinţarea Registrului finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii. Este o bază naţională de date, astfel încât să putem urmări trasabilitatea finanţărilor, implementarea lor şi să putem avea la sfârşitul fiecărui an sau ori de câte ori avem nevoie date concrete despre fenomenul cultural din România", a declarat Lucian Romaşcanu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul Culturii s-a referit şi la modificările aduse, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, la OUG nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".

"În ceea ce priveşte OUG 42, ea a fost modificată în sensul stabilirii clare de atribuţii pentru cei trei jucători principali, şi anume Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara, şi, de asemenea, despre ceea ce trebuie să facă Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. Foarte important este că, în acest moment, Ministerul Culturii are rolul de a sprijini şi de a aviza proiectele care se derulează, proiectele culturale care se derulează pe baza fondurilor pe care le alocăm de la Guvern. În rest, responsabilitatea este integrală atât a Primăriei, cât şi a Consiliului Judeţean atât pentru implementarea proiectelor culturale, cât şi pentru derularea programului de investiţii necesar bunei desfăşurări a programului", a explicat Romaşcanu.

 

Primarul Timișoarei: Guvernul taie jumătate din fondurile care trebuiau alocate primăriei pentru a le da Consiliului Județean condus de Alin Nica de la PNL

 

"Guvernul Ciucă sabotează proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 și taie jumătate din fondurile care trebuiau alocate primăriei pentru a le da Consiliului Județean condus de Alin Nica de la PNL, cu doar șase luni înainte de începerea evenimentului", susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz. "Asta în condițiile în care 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatura în 2016 sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor, în timp ce dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de Consiliul Județean Timiș, în dosarul de candidatură, niciunul nu a fost nici măcar început (exemplu: reabilitarea Castelului Huniade)"

„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar stiu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI