Ministrul polonez al apărării, despre cetățenii Poloniei: ”Să fie instruiţi şi să poată folosi arme”, în număr cât mai mare

Varșovia
Varșovia
20 octombrie 2022, 16:09

Ministrul a reiterat planurile guvernului de la Varşovia de a dubla numărul soldaţilor, ”de la 150.000 în prezent la 300.000 în total, inclusiv cei 50.000 din Forţele de Apărare Teritorială”, un corp paramilitar care desfăşoară misiuni de sprijin şi de supraveghere la frontieră.

De la începutul lunii octombrie, armata poloneză oferă antrenamente militare, de prim ajutor şi de apărare personală civililor doritori, prin cursuri desfăşurate la sfârşit de săptămână în cele 17 comandamente militare ale ţării.

Circa 1.000 de persoane au participat până în prezent la astfel de antrenamente, iar până la sfârşitul anului numărul lor ar putea depăşi 5.000.

De asemenea, elevii polonezi din învăţământul secundar primesc începând de anul acesta antrenament pe terenuri de tragere.

Ministrul polonez al educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a declarat recent că această măsură face parte din ”consecinţele războiului” din Ucraina, susţinând că ”dacă cu zece ani în urmă un ministru al educaţiei ar fi propus această măsură s-ar fi râs de el, dar după ce am văzut în Ucraina (…), am văzut că este necesar”.

Pe de altă parte, ministrul polonez al apărării a semnat miercuri contractul de achiziţie a 288 de lansatoare multiple de rachete K239 din Coreea de Sud, primele 18 urmând să fie livrate în câteva luni. Aceste lansatoare vor putea fi produse de asemenea în Polonia, iar decizia privind achiziţia lor a fost luată întrucât Statele Unite nu pot livra la termenul prevăzut al doilea lot de lansatoare multiple de rachete HIMARS.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite