Ministrul olandez de Justiție: Ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie

11 februarie 2019, 13:42

Ramona Avramescu: Domnule ministru, bine aţi venit la Bucureşti şi mulţumesc pentru că sunteţi alături de noi. Încep cu una din temele principale de pe agenda întâlnirii, cooperarea UE contra terorismului. Care credeţi că sunt principalele provocări în acest domeniu în statele membre, în acest moment?

Ferdinand Grapperhaus, ministrul olandez pentru Justiție și Securitate: Cred că cea mai mare provocare este să lucrăm împreună pentru schimbul de informaţii. Este foarte important, pentru că acum avem toate oportunităţile tehnologiei, avem Europol, care e foarte puternic, cu participarea tuturor statelor membre, avem Eurojust, care deasemenea este un organism pentru adunarea probelor din ce în ce mai puternic, iar acum, ca state membre, trebuie să punem laolaltă toate informaţiile proprii pentru a combate terorismul. Şi cred că acesta ar fi un pas mare înainte.

Ramona Avramescu: Trăim într-o lume digitală şi multe din aceste informaţii despre care vorbiţi, care trebuie împărtăşite, sunt în spaţiul cibernetic, aşa numitele E-evidence. În ce măsură pot fi folosite aceste informaţii fără să se afecteze viaţa privată, datele personale ale cetăţenilor europeni?

Ferdinand Grapperhaus: Un lucru foarte important este echilibrul între drepturile individuale şi necesitatea de a combate crima organizată. În acest moment sunt discuţii pe marginea proiectului de Directivă privind E-evidence, să ne asigurăm că garantează acest echilibru. Unele state membre au foarte mare nevoie – şi înţeleg acest lucru – să poată obţine probe electronice din alte state, de la persoane private, dar trebuie să găsim echilbrul, astfel încât oamenii nevinovaţi şi drepturile lor să nu fie încălcate. Iar acesta este un proces delicat.

Ramona Avramescu: În această lună, Consiliul UE împreună cu Parlamentul European vor lua o decizie privind numirea primului Procuror Șef European, iar Codruţa Kovesi, candidata din România, este pe prima poziţie. Olanda îi va sprijini candidatura?

Ferdinand Grapperhaus: Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că evident trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic.

Ramona Avramescu: Sunteţi la curent cu cariera doamnei Kovesi?

Ferdinand Grapperhaus: I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă.

Ramona Avramescu: Olanda este de mulţi ani un partener apropiat, dar şi un critic sever pentru România în consolidarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. Unul din obiectivele majore ale României este încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, de preferat până la finalul preşedinţiei noastre sau al mandatului acestei Comisii. Credeţi că acest lucru este posibil?

Ferdinand Grapperhaus: Olanda a fost întotdeauna dornică să ofere expertiză şi asistenţă pentru ca România să facă progrese şi să aibă un sistem judiciar care să funcţioneze cu adevărat în folosul cetăţenilor, care să dea tuturor şanse egale la prosperitate şi oportunităţi. Suntem de părere că România a făcut paşi admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuşi nişte paşi înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa şi ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia preşedinţia, am avut o discuţie cu ministrul Toader şi i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză. Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiţiei şi să mă judece independent şi să judece întregul sistem independent.

Ramona Avramescu: Au existat observaţii şi critici din partea unor organisme profesionale independente, cum sunt Comisia de la Veneţia sau GRECO, în legătură cu noile legi ale justiţiei. Credeţi că guvernul ar trebui să ţină cont de ele?

Ferdinand Grapperhaus: Ca fost profesor de drept european, chiar mi-am făcut timp să citesc rapoartele făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO şi deasemenea şi legile în cauză şi cred că, aşa cum am spus şi mai devreme, este absolut necesar să se facă paşi suplimentari ca să ne asigurăm că aveţi un sistem judiciar independent, cu legi privind corupţia care chiar funcţionează, care să îi convingă pe cetăţenii ţării de existenţa unui sistem de justiţie funcţional şi independent.

Ramona Avramescu: Ultima mea întrebare se referă la un alt obiectiv foarte important pentru România: aderarea la Schengen. Olanda nu a fost chiar cel mai mare suporter al acestui obiectiv de-a lungul anilor. Care este situaţia acum şi când credeţi că va fi România membră a spaţiului Schengen?

Ferdinand Grapperhaus: Noi ne-am exprimat îngrijorările şi cu siguranţă că acum, când Comisia a remarcat un uşor regres în ultimii ani, am spus că trebuie să facem un efort pentru a îndrepta lucrurile: să aveţi un sistem judiciar independent, un sistem legislativ funcţional în privinţa corupţiei. Pentru asta este important să lucrăm împreună. Noi am spus întotdeauna că Schengen este un sistem foarte important, dar şi unul fezabil, deci ca să se aplice tuturor trebuie să fim siguri că se fac şi acei ultimi paşi. Şi sunt convins că putem ajunge acolo. Iar Olanda poate fi acel prieten care spune că încă mai sunt lucruri de făcut, dar cred că este mai bine decât să fim lipsiţi de spirit critic şi lucrurile să rămână în stadiul actual.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite