Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la TVR Info: Este important să știe românii că anul viitor toate pensiile vor crește

20 noiembrie 2023, 21:42

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la TVR Info: Este important să știe românii că anul viitor toate pensiile vor crește. Este important să știe românii că aceasta este o formă de respect atât pentru românii care au muncit și sunt pensionari acum cât și pentru românii care muncesc și vor deveni pensionari. De ce spun asta? Pentru românii care au muncit și sunt pensionari acum este foarte important să se știe că noua lege își propune în primul rând să aducă echitate. Adică să elimine inechitățile între persoane care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în perioade diferite. Să elimine inechitățile între femei și bărbați și nu în ultimul rând inechitățile din interiorul indemnizației minime sociale.

Ministrul Muncii a explicat formula pentru noua lege a pensiilor și a dat exemple de calcul.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la TVR Info: Cum se va întâmpla asta? Este important să vedem formula pe care noi o propunem pentru noua lege a pensiilor și avem și exemple prin care putem ilustra concret care sunt beneficiile noii legi. De ce spun, că noua lege încurajează munca și pentru salariați. Fiecare dintre noi ne vom putea previziona parcursul carierei pentru a putea vedea exact și care sunt beneficiile care le vom avea la pensie. La pensie, datorită muncii vom putea beneficia de puncte de stabilitate. Cu alte cuvinte, dacă avem peste 25 de ani contributivi vom beneficia de un punctaj suplimentar la pensie. Apoi, se iau în calcul perioadele în care ne formăm, perioadele în care beneficiem de educație, și pentru acestea vom avea punctaj suplimentar.

În secțiunea video, explicațiile formulei de calcul, oferite de ministrul Muncii.

Legea pensiilor a fost votată, luni, în Camera Deputaților cu 199 voturi pentru, 39 contra și 17 abțineri și va fi trimisă președintelui pentru promulgare.

În baza legii votate azi, pensiile vor fi recalculate. Ministrul Muncii a afirmat, chiar în Parlament, că, în medie, creşterea pensiilor va fi de 40%. Autorităţile promit că nicio pensie nu va scădea după aplicarea noii formule de calcul.

Prevederile noii legi intră in vigoare de la începutul anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite