Ministrul Muncii: Strict din cauza transferului contribuțiilor, salariile nu pot scădea. Compensații pentru cei cu contracte part-time

6 februarie 2018, 16:00

Declarații ale ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu:

– pensia a crescut cu 60% pentru peste 1 milion de persoane

– în februarie 2017 a fost eliminată obligația CASS pentru toți pensionarii.

– Legea salarizării a fost adoptată în iunie 2017. Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu era de 1:15, acum e 1:12. Salariul minim este cel care determină stabilirea salariilor. Salariul președintelui determină maximum în sistemul bugetar și niciun alt salariu nu poate să-l depășească.

– S-a știut că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Pentru a respecta raportul de 1:12, a fost nevoie de ajustări de salarii.

-Legea a avut ca scop echilibrarea sistemului de salarizare. Alt principiu a fost acela că la muncă egală trebuie retribuție egală.

– Din cauza dezechilibrelor atât de mari, abia în anul 2022 se va echilibra sistemul.

– În anul 2018, toți bugetarii au o creștere de 25%, cu câteva excepții. De la 1 martie personalul didactic auxiliar va avea o creștere de 20%, iar medicii și asistentele vor intra pe grila nouă.

– Toți bugetarii pot studia legea ca să vadă unde vor ajunge în 2022.

– Menționez că majorările salariale au început încă din 2017 – în învățământ, personalul mediu din inspectorate, personalul mediu din administrația publică locală, personalul din sălile de spectacole sau concerte, personalul militar, polițiști, din penitenciare, personalul din oficiile IMM-uri, agențiilor de protecția mediului, protecția consumatorului, muzee.

– Anul trecut au fost mai multe majorări, ceea ce a dus la o creștere a bugetului de salarii cu 13 miliarde de lei.

– Adevăratele creșteri sunt în 2019, mai ales pentru cei cu salarii mici, ajungându-se la dublare în unele cazuri.

– Legea salarizării nu afectează cu nimic munca part-time. S-a luat decizia ca ministerele de resport să încerce întregirea normelor pentru personalul part-time. De asemenea, pentru restul de categorii, vom da în Guvern ordonanțe de urgență, se consideră lucrul ca și efectuat.

– Astăzi CES-ul nu a pus pe ordinea de zi o ordonanță.

– se reglementează acordarea unei sume compensatorii pentru fiecare persoană angajată cu fracțiunea de normă din sistemul bugetar. Pentru cele din mediul privat, statul nu poate interveni.

– peste 180.000 de angajați au trecut de la fracțiune de normă la normă întreagă.

– grefierii au avut reprezentanți la dezbateri. Nu au pierderi. Nici transferul contribuțiilor nu au efect. O variantă posibilă pentru scădere este să se fi modificat cuantumul salariilor prin hotărâre judecătorească. Le adresez rugămintea grefierilor ca mâine la ora 9.00 să vină la cabinetul meu să vedem de unde se înregistrează aceste scăderi.

– sunt multe cazuri de aplicare greșită a Legii salarizării.

– în ce privește personalul din spitalele de psihiatrie și boli infecțioase nu se înregistrează scăderi.

– referitor la teama angajaților din muzee și ministerul culturii, nu vor fi scăderi de salarii.

– referitor la angajații din MAE trebuie să opteze pentru una din funcții.

– la subordonatele din Ministerul Tineretului, este exclus să scadă vreun salariu.

– dacă scad salariile polițiștilor, nu trebuie să scadă. A fost un spor care și-a încetat activitatea în decembrie 2017.

– angajații din IT – situația celor de la stat a fost rezolvată prin transferarea a 28,5% pentru asigurarea contribuțiilor. Pentru cei din mediul privat este în lucru o ordonanță de urgență.

– pentru cei din mediul privat, mai sunt două luni pentru transferul contribuțiilor. Guvernul a semnat un protocol cu CNSLR Frăția prin care vor fi echipe mixte care să afle care sunt firmele care vor să profite de transferul contribuțiilor și să anunțe ITM-urile.

– strict din cauza transferului contribuțiilor, salariile nu pot scădea.

– despre cei cu salarii part-time: dacă ordonanța se va adopta în următoarea ședință de guvern, vor primi compensații din februarie.

– mesaj pentru agajați: să-și aștepte fluturașii.

– cei din casele de sănătate nu mai pot fi plătiți mai sus de medic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite