Ministrul Muncii: Se plătesc zeci de mii de euro pentru o singură mămică. Nu este normal, trebuie să plafonăm. Se dezvoltă deja o industrie

9 mai 2017, 13:14

Din anchetele sociale pe care le-am făcut am constatat că își trec venituri de mii de euro din articole de pe bloguri, spre exemplu. Am ajuns să plătim pentru un singur copil o indemnizație de 35 de mii de euro, asta înseamnă că statul român plătește cam un apartament lunar cumpărat, pentru o familie din România, ceea ce nu este normal. Am scos și ceea ce se întâmplă în Europa și pot să vă dau câteva exemple: Belgia – concediu după maternitate este de 4 luni – se plătesc 771 de euro, în Bulgaria de la 1 la 2 ani – 340 de euro pe lună, Germania – 2 luni până la 1 ani – între 300 și 1800 de euro pe lună, în Italia – 6 luni – aproximativ 600 de euro pe lună, Polonia – 2 ani – 95 de euro pe lună, Slovacia  – 2 ani, 90 % din salariu, dar să nu depășească 2 salarii medii lunare, Suedia – 3 ani, 326 de euro pe lună, Ungaria 3 ani, 91 de euro pe lună, a declarat, marți, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Ministrul a explicat că în România, în prezent  indemnizația pentru creșterea copilului este 85% din veniturile nete realizate timp de 12 luni, din ultimii doi ani de zile. S-a ajuns în situația în care plătesc zeci de mii de euro pentru o singura mămică, pentru un singur copil. Nu este normal și înseamnă că va trebui să plafonăm, a subliniat Olguța Vasilescu.

Când i s-a amintit că PSD a susținut, anul trecut, ridicarea plafonului, ministrul Muncii a motivat că nu se aștepta nimeni să se transforme totul într-o industrie, pentru că din păcate asta se întâmplă. În primele trei luni de zile ale acestui an s-a plătit mai mult de jumătate din cât s-a plătit anul trecut. Este clar că se dezvoltă deja o industrie, că sunt doamne care la ora actuală își fac angajări fictive, a spus Olguța Vasilescu.

Guvernul vrea să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului la 5.000-10.000 de lei. Părinții ar putea sta lângă copii patru ani

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite