Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat la TVR care sunt cele trei modificări importante la proiectul de modificare a legii pensiilor

Pensiile vor fi calculate în funcţie de cotizaţia achitată la stat, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate la TVR. Regula nu se va aplica însă retroactiv. Vor fi penalizaţi doar cei cărora angajatorii nu le vor plăti dările după ce legea va intra în vigoare. Față de forma inițială a proiectului sunt schimbări şi pentru cei care lucrează în condiții deosebite.

03 Octombrie 2018, 07:47 (actualizat 03 Octombrie 2018, 21:30) Știrile TVR |
Modificări la proiectul Legii Pensiilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru nivelul pensiei vor conta doar veniturile pentru care angajatorii au achitat efectiv contribuţiile sociale.

Banii pe care-i reţin de la oameni, dar nu-i virează statului nu vor mai fi luaţi în calcul. Aşa prevede proiectul pus în dezbatere.

După ce sindicatele au avertizat că zeci de mii de angajaţi, mulţi chiar din companii de stat, vor pierde enorm la pensie, ministrul Muncii anunţă că în lege va apărea o precizare importantă.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: "Apare în lege că trebuie să fie și plătit, dar nu se aplică retroactiv".

E oricum neconstituţional, reacţionează sindicatele. Tot salariaţii ar fi penalizaţi, deşi lor li s-au luat banii. Şi nu i-ar ajuta cu nimic la pensie dacă angajatorii vor răspunde penal pentru cotizaţiile reţinute şi nevirate statului - o pedeapsă care încă nu apare în vreo lege, deşi a fost anunţată de anul trecut.

Ministrul Muncii mai anunţă o modificare, făcută la cererea sindicatelor. Pentru un an lucrat în condiţii deosebite, oamenii vor putea ieşi la pensie cu 3 luni mai devreme. Şi asta chiar dacă au doar un an în astfel de condiţii, nu cel puţin 6, cum prevede legea în vigoare.

Sindicatele au sesizat însă că, potrivit noului proiect, avizele de încadrare în condiţii deosebite nu vor mai putea fi reînnoite. Li s-a promis un alt act normativ.

Şi pentru actualii pensionari, ministrul Muncii promite schimbări. Pe viitor, pensiile ar putea creşte nu doar în funcţie de inflaţie, aşa cum era în proiect.

Soluţia Federaţiei Unirea este ca pensiile să crească treptat cu 2-3 puncte procentuale pe an, din 2021 până în 2024.

Pensionarii au anunţat că vor protesta la guvern pe 10 octombrie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI