Ministrul Muncii: Companiile care au avut fonduri europene dar care au încasat și șomaj tehnic vor fi verificate

Situaţia companiilor care au avut fonduri europene şi care au încasat în acelaşi timp şomaj tehnic este verificată. De asemenea, se efectuează controale şi la PFA-uri sau la întreprinderi familiale, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

25 Mai 2020, 22:11 (actualizat 25 Mai 2020, 22:17) |
Violeta Alexandru

"În cea mai mare parte mi-au fost confirmate aşteptările. Sunt, însă, şi destule situaţii din altă categorie. Sper să reuşesc să scot odată şi odată din amorţire Inspecţia Muncii să iasă pe teren şi să facă aceste verificări. Sunt şi companii care au intrat în panică şi urmează să fie verificată situaţia celor care au avut fonduri europene şi, în acelaşi timp, au încasat şomaj tehnic. Există mai multe verificări care se fac în continuu. Se fac verificări nu numai la firme, ci şi la PFA-uri, la întreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificăm. Folosesc foarte mult şi semnalele de la oameni care îmi scriu, fără exagerare, câteva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe această speţă. Săptămânal, am o situaţie, dar repet în cea mai mare parte aşteptările mi-au fost confirmate. Dacă ne uităm la ce aveam de ales, între un sistem ultra complex de verificare, am preferat să folosesc o cale de muncă. În cea mai mare parte sunt oameni corecţi, dar mai avem şi probleme", a spus Alexandru la Europa FM, citată de Agerpres.

Conform datelor centralizate de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, la nivel naţional se înregistrau luni 403.459 de contracte de muncă încetate.

Dintre cele 403.459 contracte de muncă înregistrate ca încetate, un număr de 71.603 sunt din categoria comerţ cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 71.300 din industria prelucrătoare şi 59.583 din construcţii.

De asemenea, numărul contractelor de muncă suspendate înregistrate vineri în evidenţele Inspecţiei Muncii era de 586.462. Dintre acestea, 150.225 sunt din industria prelucrătoare, 96.322 sunt din domeniul comerţ cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi 100.069 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI