Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, la Tema Zilei: Va fi o creștere a pensiilor. Este un guvern responsabil, care va anunța o eventuală modificare a legii în baza unor analize privind încasările

Pensionarii se pregătesc pentru mari acţiuni de protest. Ei vor să dea şi Guvernul în judecată dacă nu le va mări pensiile cu 40% din septembrie. "Va fi o creștere a pensiilor. Este un guvern responsabil, care va anunța o eventuală modificare a legii în sensul procentului de 40% cunoscut în baza unor analize privind încasările la buget", a subliniat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, marți seară, la TVR.

07 Iulie 2020, 17:13 (actualizat 07 Iulie 2020, 21:51) Știrile TVR |
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Tema Zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Nu este nimeni care să nu vrea, mai ales că știm foarte bine care este traiul zilnic al unui om care, după o viață de muncă, uneori în condiții foarte grele, este în situația de a avea nevoie de medicamente, este în situația de a se descurca singur de cele mai multe ori, să nu se creadă că nu avem nicio înțelegere - nici nu se pune problema să nu avem - însă, în mod evident, dincolo de orice populism, suntem niște oameni responsabili și vom comunica acest lucru în baza datelor privind încasările la buget după o perioadă extrem de dificilă. (...) Nu este nimeni în această echipă guvernamentală care, din răutate, din rea voință, să nu fie de acord cu cerințele pensionarilor, că nu avem cum. Este evident că este necesară o suplimentare (...) pe baza unei munci pe care au făcut-o, desigur, dar acest lucru trebuie să aibă susținerea bugetului și venim după o perioadă de pandemie, o perioadă în care economia a fost greu lovită", a arătat ministrul Muncii.

Procentul de majorare va fi comunicat însă după o evaluare a încasărilor la buget, așa cum au arătat anterior premierul și  ministrul de Finanțe.

"Din punctul meu de vedere, toate pensiile ar trebui calculate pe principiul contributivitiății", a arătat Violeta Alexandru, întrebată cum poate fi redus decalajul dintre pensiile foarte mari și cele foarte mici.

"Nu îmi dădea nimeni nicio șansă să fac ca peste jumătate din casele județene de pensii din România să ajungă astăzi la zero dosare cu termene depășite în recalculare", a declarat ministrul Muncii. Violeta Alexandru a anunțat că acest rezultat a fost obținut după ce s-a plecat de la mii de dosare întârziate.

În paralel, continuă discuțiile cu omologii europeni privind pensiile internaționale ale membrilor comunităților de români.

Referitor la măsurile întreprinse pentru sprijinirea angajaților ale căror locuri de muncă au fost afectate de pandemie, față de peste un milion de persoane care au fost în șomaj tehnic în vârful pandemiei, acum suntem ușor la 100 de mii, a anunțat ministrul.

"Pentru acești oameni, așa cum am făcut-o și până acum, guvernul continuă măsura plății șomajului tehnic pentru că vrem să fim alături de dânșii în continuare (...) Vedem o revenire în activitate și vedem că oamenii se întorc la muncă, motiv pentru care sprijinim angajații în continuare cu acoperirea a 41,5% din salariul lor pentru că suntem alături de antreprenori ca să poată să-și revină în activitate cât de ușor posibil. (...) Mă interesează inclusiv componenta de formare profesională, pentru că văd niște schimbări pe piața forței de muncă, dar suntem alături și financiar pentru toți cei care revin în activitate, inclusiv pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă guvernul acoperă jumătate din salariul lor imediat ce angajatorul îi preia în activitate", a declarat Violeta Alexandru.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI