Ministrul Mediului Tánczos Barna a explicat la Tema Zilei cum va funcționa ordonanța prin care localnicii pot tranchiliza sau chiar împușca mortal urșii agresivi

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a explicat joi seară, la TVR, cum se va rezolva problema urșilor agresivi care atacă tot mai des locuitorii zonelor de munte.

01 Iulie 2021, 17:23 (actualizat 01 Iulie 2021, 22:57) |

Tánczos Barna a vorbit pe larg despre ce cuprinde ordonanța pe care urmează să o promoveze în guvern, prin care s-ar rezolva pe moment problema agresivității urșilor.

Ministrul Mediului a explicat cum ar funcționa lucrurile prin prisma noii ordonanțe: când se constată prezența ursului, se anunță prin 112 și "se intervine cu o echipă formată din reprezentantul autorității locale, un jandarm și un vânător". Tánczos Barna a spus că a făcut o propunere ca din echipă să facă parte și un medic veterinar, pentru a asigura acele soluții cu care se face tranchilizarea. Aceste prevederi existau doar pentru echipa Jandarmeriei, care nu au fost eficiente.

Pe etape, comunitatea ar trebui mai întâi să încerce să alunge ursul din localitate. Apoi, dacă animalul revine, să se încerce tranchilizarea și relocarea. Iar în al treilea rând, în situații limită, dacă oamenii sunt în pericol, "dacă ursul e în ogradă, e călare pe porcul din curte, sau chiar e în casa omului, – va fi nevoie, în anumite cazuri, și de intervenție pentru eliminarea prin împușcare". Decizia de împușcare o va lua conducătorul echipei – care trebuie să fie ori persoana care se ocupă de situații de urgență sau șeful echipei de jandarmi. Trebuie o autoritate. Să se poată estima dacă la distanța aceea se poate face tranchilizarea, dacă este eficientă alungarea și să asigurăm acestei echipe de intervenție posibilitatea și siguranța juridică de a lua decizia" - a explicat ministrul.

Tánczos Barna a mai spus că nu se poate estima în cât timp va veni echipa, pot fi între 10 și peste 30 de minute, "dar este maximum posibil ce se poate face. Nu putem să lăsăm oamenii neprotejați, zi de zi, sub această teroare. Trebuie să avem cadrul juridic, legal, care să poată face posibilă intervenția".

Ministrul Mediului a adăugat că mâine va trimite ONG-urilor textul ordonanței, iar săptămâna viitoare o va prezenta în Guvern. Dar pe lângă măsurile din ordonanță, a mai spus demnitarul, "trebuie să eliminăm acele surse de hrană pentru urși, să sancționăm acele persoane care hrănesc urșii lângă drum, lângă localități și pe cei care încearcă să dosmeticească ursul. Să eliminăm sursa de hrană – tomberoanele".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI