Ministrul Mediului propune garduri electrice în jurul pârtiilor. ONG-uri: Habitatul urșilor va fi și mai fragmentat

10 martie 2021, 20:51

Aceste imagini au făcut sute de mii de vizualizări în ultimele 24 de ore și au fost distribuite de mii de ori.

Ca sa evite astfel de situații, responsabilii din ministerul Mediului propun îngrădirea pârtiilor.

La Predeal gardurile electrice pe anumite porțiuni de pârtie ar putea fi montate chiar anul acesta.

Zonele de trecătoare sunt cele traversate de urși pentru a ajunge dintr-o parte în alta a pădurilor. Acolo e nevoie de garduri electrificate, considera autoritățile locale.

Reprezentanții ONG-urilor cred că aceste garduri doar vor fragmenta și mai mult habitatul ursului. Susțin că alta este calea.

Cristian Papp, coordonatorul Departamentului de Specii și Arii Protejate, WWF România: Există sisteme de inteligență artificială care ar presupune montarea de camere interconectate și cu ajutorul unui soft să se recunoască speciile care umblă în zonă. Funcționeză ca și acele softuri de recunoaștere facială. Un asemenea sistem conectat la un server ar putea anunța imediat prezența unui urs, inclusiv prin SMS, iar autoritățile ar putea instant să intervină, știind exact une este pericolul și ar fi mult mai operative și eficiente.

Autoritățile au propus deocamdată relocarea animalului care a ajuns pe pârtia din Predeal. Are în jur de 5 ani, iar de-a lungul timpului și ceilalți membri ai familiei sale au fost relocați.

La sfârșitul lunii ianuarie, tot pe o pârtie din Predeal, un schior a fost avertizat de turiștii din telescaun că e urmărit de un urs. Ministerul Mediului a anunțat recent că va face un recensământ al populației de urși din România estimată la peste 6 mii de exemplare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă